Klara vet att hon satsat rätt

ANNONS
|

På Klara Brynges arbetsbänk i verkstaden på HDK, ligger två diamantformade örhängen i oxiderat silver. Ytan har försetts med parallella linjer i olika lager som skapar 3D-känsla.

-Smycken har enligt tradition vissa värden som vi försöker ifrågasätta här. Smycken behöver inte vara av materiellt värde utan kan i stället ha ett konstnärligt eller emotionellt värde, säger hon och visar sedan upp ett litet smycke i plast med muständer inuti och ett hölje av guld.

En kurs i silversmide fick henne att fatta tycke för konsthantverket. Efter två år på Stenebyskolan sökte hon sig till HDK. Undantaget ett uppehållsår som tillbringades i Norge och Brasilien, är det här Klaras femte år på skolan. Under det studiefria året bestämde hon sig för att fortsätta satsa på smyckeskonsten.

ANNONS

-Man måste vara realistisk och veta vad man ger sig in på. I detta yrket är det viktigt att man drivs av annat än pengar och karriär. Drivkraften måste vara viljan att uttrycka sig.

Ett 50-tal personer söker varje år in till masterutbildningen. Klara Brynge är en av de fyra som kom in.

Sammantaget är längden på utbildningen densamma som läkarlinjen. En utbildning är aldrig förgäves även om marknaden är begränsad, tycker Klara. Hon kan absolut tänka sig att kombinera smyckeskonsten med ett annat jobb även om det är just konsten som är drivkraften.

Att se tillverkning som något som ska gå så snabbt som möjligt för att sedan säljas är inte Klaras Brynges filosofi. Men hon motsätter sig principiellt inte kommersiell gångbarhet.

-Jag ser inga problem i att sälja något i flera upplagor men det är aldrig mitt utgångsläge eller min tanke från början.

Ibland kan Nationalmuseum eller Röhsska museet köpa in konst från mastersstudenternas examensutställning, men privatpersoner som köpare är sällsynta.

Läskigt - men spännande

I Sverige är gallerierna färre och intressenterna inte lika många. Amsterdam, Holland och Tyskland däremot, har fler prestigeutbildningar, många duktiga konstnärer och en större efterfrågan på konsthantverket. Klara Brynge förklarar att den utländska marknaden är viktig och skulle gärna ställa ut, och kanske även bo utomlands en tid.

ANNONS

-Jag känner att jag vill satsa på att börja jobba och försöka hitta en egen verkstad så snart som möjligt. Man kan bara ha drömmar och visioner och börja arbeta mot dem. Det ska bli läskigt men jättespännande att gå ut och börja på en egen bana.

ANNONS