Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Claudio Bresciani/TT

Klart: Dödsbon kommer att få ta del av elstödet i februari

Regeringen har fattat beslut att dödsbon som står på elnätsavtalet kommer att kunna få ut elstödet redan i februari. Det säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till Ekot.

ANNONS
|

Då dödsbon räknas som juridiska personer har de inte tidigare omfattats av elprisstödet till privatpersoner. Därför har efterlevande, där dödsboet har stått på elnätsavtalet, inte beviljats elstöd i första omgången.

Detta har nu regeringen ändrat på i ett nytt beslut.

– I och med det beslut som regeringen fattat idag kommer vi kunna säkerställa att änkor och änkemän kommer att kunna ta del av stödet redan i februari, säger energi- och näringsminister Ebba Busch till Ekot.

GP har tidigare varit i kontakt med Birgitta Berntsson på Orust, som skulle bli utan elstöd eftersom hennes man Jan som stod på elavtalet, har avlidit.

ANNONS

Har personen bakom dödsboet varit näringsidkare kommer hushållet dock att få vänta tills dess att stödet för företag ska betalas ut. När det stödet ska betalas ut är fortfarande oklart.

LÄS MER:Birgitta på Orust blir utan elstöd – avlidne maken stod på avtalet

LÄS MER:Fortsatt oklart när elstöd 2 betalas ut

LÄS MER:Elva privatekonomiska ljusglimtar i mörkret

LÄS MER:Nya elstödet täcker inte allt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS