Illustration över den nya batterifabriken som ska sysselsätta totalt 3 000 personer, väster om Volvo Cars fabrik i Torslanda.
Illustration över den nya batterifabriken som ska sysselsätta totalt 3 000 personer, väster om Volvo Cars fabrik i Torslanda. Bild: Novo Energy

Klart: Volvo Cars batterifabrik på Hisingen får godkänt

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har gett tillstånd till den nya stora batterifabriken i Torslanda som ska leverera batterier till Volvo Cars. Det meddelar Novo Energy, bolaget som ägs av Northvolt och Volvo Cars.
– Vi räknar med att börja bygga fabriken i höst, förmodligen i oktober, säger Christian Jebsen, kommunikationsansvarig på Novo Energy.

ANNONS
|

GP har tidigare skrivit om beslutet att bygga en ny batterifabrik bredvid Volvo Cars Torslandafabrik. Batteriföretaget Northvolt och Volvo Cars har bildat bolaget Novo Energy som kommer att driva fabriken. I februari i fjol meddelade Cars att det blir Göteborg och Hisingen som blir platsen för fabriken efter att ha utvärderat flera alternativ.

En bakgrund är Volvo Cars omställning till ett rent elbilsföretag. Men det krävdes också en godkännande av Mark- och miljödomstolen, vilket nu har skett.

– Vi hade väntat att beslutet skulle komma innan sommaren, med de hade tekniskt på sig till 11 augusti, säger Christian Jebsen på Novo Energy.

ANNONS

– Men det påverkar inte tidsramarna för fabriken.

Börjar byggas i höst

I beslutet från Mark- och miljödomstolen skriver domstolen att man lämnar tillstånd till uppförande och drift av fabriken för produktion och återvinning av litiumjonbatterier – alltså de batterier Volvos elbilar har. Området väster om Volvo Cars befintliga fabrik är enligt översiktsplanen avsett för just industriändamål.

Fabriken börjar byggas i höst, driftsätts 2025 och börjar producera batterier 2026, enligt planen.

– Vi sitter och planerar nu och räknar med att ha en spadtagsceremoni till hösten, förmodligen i början av oktober – det är nämligen då vi får börja ta ned träd.

Mark- och miljödomstolens beslut

Domstolen godkänner produktion om högst 210 000 ton litiumjonbatterier per år för Novo Energy. I domslutet meddelas vilka försiktighets- och säkerhetsåtgärder och miljöhänsyn som ska gälla för hanteringen av kemikalier och produkter i fabriken.

Domstolen meddelar också dispens när det gäller skydd av citronfläckad kärrtrollslända på området och dispens för att gräva upp och flytta idegran, samt att flytta växten revlummer.

Bolaget kompenserar med lövskogsområden en bit bort på Hisingen på grund av förlust av habitatområden för fåglar, där områden avsätts, något bolaget också själv har föreslagit – bolaget bygger också holkar till fladdermöss.

Länsstyrelsen har tidigare gett fabriken tillstånd att flytta fridlysta grod- och kräldjur som finns i området, vilket också skett där 3 533 groddjur och ett 80-tal kräldjur släppts ut i nyanlagda dammar en bit bort.

Fabriken ska arbeta med åtgärder för att ytterligare effektivisera energianvändningen. Bolaget ska också systematiskt minska miljö- och klimatpåverkan från transporter och arbetsmaskiner.

Batterifabriken som ligger väster om Torslanda fabriken kommer att ha 3 000 anställda.

– Vi är mycket stolta och lyckliga att vi fått klartecken från Mark- och miljödomstolen. Det är en milstolpe för oss. Nu kan arbetet börja på riktigt och vi kan börja förbereda marken för Sveriges andra, och Göteborgs första, gigafabrik för framtidens gröna batterier.” säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy i en kommentar.

Batterier till en halv miljon bilar per år

Att fabriken är en så kallad gigafabrik betyder konkret att den har en kapacitet på 50 gigawattimmar per år, vilket motsvarar batterier till en halv miljon bilar per år. Volvo Cars Torslandafabrik har idag en kapacitet om 300 000 bilar per år.

ANNONS

Illustrationsritningen av fabriken har ändrats mot den ritning man visade när beskedet kom i fjol.

– Vi gör förbättringar hela tiden som förbättrar originaldesignen, med bättre personalvägar och materialvägar och anpassar den speciellt för sajten, säger Christian Jebsen.

LÄS MER:Jätteprojekten som börjar byggas 2023

LÄS MER:Klart: Göteborg får nya batterifabriken

LÄS MER:Volvo bygger om fabriken i Torslanda – satsar nya miljarder

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS