Facebooks vd Mark Zuckerberg frågas ut av kongressen i USA. Arkivbild.
Facebooks vd Mark Zuckerberg frågas ut av kongressen i USA. Arkivbild. Bild: Susan Walsh

Kongressen: Techjättarna är för mäktiga

På onsdagen ställdes ledarna för några av världens största techföretag mot väggen i den amerikanska kongressen. Kongressens politiker anklagade i början av mötet techjättarna för att vara "för mäktiga", och hävdade att coronapandemin kommer att stärka deras ställning ytterligare.

ANNONS

Techjättarna Amazon, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet representerades av respektive företags vd vid kongressens digitala utfrågning. Det hela är en del av en större utredning i USA där man granskar landets konkurrenslagar.

Den amerikanska konkurrentlagstiftningen tillåter generellt sett företag att ha en dominerande ställning på marknaden. Först när dominansen kan skada konsumenter eller marknaden i sig sätter lagstiftningen stopp. Något som har fått flera att ifrågasätta motivet bakom onsdagens utfrågning.

Patriotism

En hel del av företagens argument hade redan offentliggjorts sedan innan och som väntat anspelade de under förhöret på amerikansk patriotism och hotet från Kina.

– Apple är ett unikt amerikanskt företag vars framgång endast är möjlig i USA, sade Apples vd Tim Cook enligt CNN.

ANNONS

– Om man ser på var världens ledande techföretag kommer ifrån var den stora majoriteten amerikanska för tio år sedan. I dag är nästan hälften kinesiska, sade Facebooks vd Mark Zuckerberg.

"Ute efter konservativa"

Ohiorepublikanen Jim Jordan anlade tidigt under förhören en skeptisk ton mot techbolagen, och anklagade dem för politisk färgning:

– Låt mig komma till saken direkt; techjättarna är ute efter konservativa, sade han.

I samband med det togs sociala mediers relation till president Donald Trump upp. Bland annat frågades Mark Zuckerberg ut av republikaner om konkurrenten Twitters beslut att begränsa Trumps sons konto från att twittra i 12 timmar den senaste vecka, eftersom Twitter bedömde att han brutit mot reglerna om desinformation om coronaviruset.

– Jag tror att det du refererar till hände på Twitter, så det är svårt för mig att uttala mig om det, svarade Zuckerberg.

Utreds av EU

Men det är inte bara i USA som techjättarna nagelfars när det gäller konkurrensregler. Apple utreds även i EU för brott mot konkurrenslagarna. Föremålet för granskning där är företagets butik App Store. Där tar Apple 30 procent av pengarna för prenumerationer, vilket bland annat fått svenska Spotify att ryta ifrån.

– Apple äger stadion, är domare, och spelar på ena laget samtidigt. Man använder den positionen för att gynna Apple Music gentemot Spotify, har Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez tidigare sagt till TT.

ANNONS

Henning Eklund/TT

Joel Malmén/TT

Victor Blomdahl/TT

ANNONS