Konkursrekord: över 800 i juni

Antalet kurser har ökat under de senaste elva månaderna och juni månad slås rekord med över 800 konkurser. Och hösten kan bli fortsatt svår för flera företag, något som Di tidigare skrivit om.
– Min bedömning är att det kommer fler dystra konkursbesked längre fram i år, säger Karl Stjerna, vd på kreditupplysningsföretaget Syna.

ANNONS
|

Halva 2023 har nu passerat och antalet konkurser har rusat. Enligt kreditupplysningsföretaget Syna, som summerat utvecklingen har konkurserna rusat med 33 procent. Sett till antalet företag som gått i konkurs, rör det sig om nästan 3 900 stycken enligt konkurrenten Creditsafe. Av detta berörs runt närmare 9 800 anställda, konstaterar Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

– Det är tydligt att vi gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr liten motståndskraft, vilket bidrar till rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå, säger han i ett uttalande.

ANNONS

Antalet konkurser i Västra Götaland har hittills i år ökat med 54 procent. Under juni månad har man noterat 116 konkurser och under hela 2023 är man upp i 584 stycken, enligt statistik från Creditsafe.

Tror på fler konkursbesked

Det är främst inom bygg, handel och restaurang där man noterat flest antal konkurser, enligt Creditsafes halvårsstatistik. Exempelvis har man bland restauranger och hotell konstaterat att konkurserna stigit med 40 procent.

Städföretag, livsmedelsbutiker och bilverkstäder har det även fortsatt tufft, skriver Di.

– Hyreshöjningar, högre råvarukostnader och stigande räntor – samtidigt som kunderna får en allt tunnare plånbok – slår hårt. Många företagare, däribland krögare, valde dessutom att skjuta upp skatten under pandemin för att överleva. Skuldberget har vuxit till enorma belopp, säger Henrik Jacobsson till tidningen.

En anledning till släpande konkurser är alltså att många företag fick ekonomiskt stöd under pandemin vilket leder till eftersläpande skatteskulder.

Karl Stjerna, vd på Syna, tror på en fortsatt svår tid framöver för företagen. Anledningen är bland annat att vi har en skakig konjunktur och möjligen fler räntehöjningar och en osäkerhet kring elpriser framför oss.

– Min bedömning är att det kommer fler dystra konkursbesked längre fram i år, innan det förhoppningsvis väntar bättre tider för företagen, säger Karl Stjerna.

ANNONS

LÄS MER:Efter konkursen: Nu stänger butiken på Östra Hamngatan

LÄS MER:Stor konkursvåg i Västra Götaland i maj

LÄS MER:Göteborgsbutiker som gick i konkurs – men överlevde

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS