Li Shufu, Volvo Cars styrelseordförande och huvudägare.
Li Shufu, Volvo Cars styrelseordförande och huvudägare. Bild: Andy Wong

Kritiken mot Volvotoppen efter besked om stämman

Volvo Cars styrelseordförande, Li Shufu, nobbar bolagsstämman i Göteborg ännu en gång genom att inte dyka upp på plats och möta aktieägarna.
”Han kommer att delta i bolagsstämman via länk och hålla sitt årliga tal till aktieägarna” skriver Volvo Cars som förklaring till DI.

ANNONS
|

Volvo Cars är ägt av kinesiska Geely Holding, där Li Shufu är grundaren. Bolaget börsnoterades hösten år 2021.

När de höll stämma för första gången i fjol valde Li Shufu att inte dyka upp på mötet på plats – i stället dök han upp på länk. Något som han då kunde skylla på pandemin och restriktioner, skriver DI.

I år finns det inga restriktioner men Li Shufu har ändå valt att inte delta på plats. Något som leder till att aktieägarna inte kan ställa sina frågor till grundaren eller möta honom fysiskt.

När DI bad Volvo Cars om en förklaring till varför han inte kan komma till stämman fick de följande till svar:

ANNONS

”Han kommer att delta i bolagsstämman via länk och hålla sitt årliga tal till aktieägarna.”

Publika närvaron är obefintlig

Li Shufu är nu mer eller mindre känd för att inte synas publikt eller dyka upp på bolagets evenemang. Han ger inga intervjuer och närvarar sällan på styrelsemöten, men befann sig däremot i Göteborg för interna möten i vintras.

Att hans publika närvaro är nästintill obefintlig har lett till att Aktiespararna är kritiska och hävdar att han borde bygga upp sitt förtroende här i Sverige.

– Det är ju han som är fronten för både Geely och Volvo Cars. Man undrar vad oviljan beror på nu när det är fritt att resa. Geely behöver bygga upp sitt förtroende i Sverige. Här finns också farhågor kring hur mycket Li Shufu styr eller om kinesiska staten är inblandad, säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton till DI.

– Det är svagt och särskilt olyckligt eftersom det verkar vara satt i system, säger han.

Dessutom står det i koden för bolagsstyrningen att styrelsens ordförande ska närvara på stämman.

– Skälen bakom den regeln är att styrelsen ska kunna fatta beslut om så behövs och också kunna svara på frågor. För att uppfylla syftet måste man inte vara på plats utan det kan lösas via telefon eller digitalt, men man måste vara tillgänglig, säger Björn Kristiansson på kollegiet för svensk bolagsstyrning till DI.

ANNONS

Trots koden för bolagsstyrning, kommer inga frågor riktade till styrelsen att besvaras av Li Shufu, uppger Volvo Cars till Di.

LÄS MER:Volvo Cars ägare Li Shufu säljer Daimler – kan öppna för styrelseplats i AB Volvo

LÄS MER:Volvo döms till tunga böter i USA

LÄS MER:Volvo bussar stänger karossfabrik i Wroclaw

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS