Jerome Powell, chef för centralbanken (Fed), kommer med räntebesked i nästa vecka. Arkivbild.
Jerome Powell, chef för centralbanken (Fed), kommer med räntebesked i nästa vecka. Arkivbild. Bild: Seth Wenig/AP/TT

Kurserna på Wall Street slog åt olika håll

En osäker dag med kursutvecklingar i olika riktningar avslutade veckan på börsen i New York.

ANNONS
|

På den muntra sidan gick Nasdaqs kompositindex upp 0,4 procent. Draglok var Amazon, som stack iväg 6,5 procent.

Den amerikanska e-handelsbjässen slog förväntningarna i sin rapport för det tredje kvartalet efter börsens stängning på torsdagen.

Dow Jones industriindex gick däremot ned rejält: 1,1 procent.

Breda S&P 500-index föll samtidigt 0,5 procent. Enligt Bloomberg handlas nu två tredjedelar av aktierna på S&P 500 för kurser som ligger under ett löpande snitt för de senaste 200 handelsdagarna.

Under veckan gick Dow Jones industriindex minus 2 procent, S&P 500-index föll 2,6 och Nasdaqs kompositindex backade 2,8 procent.

Många företag har rapporterat intäkter som missat förväntningarna den senaste tiden, samtidigt som statsobligationsräntorna långsamt tickat uppåt.

ANNONS

Något som spär på osäkerheten är förväntningarna på inflationen i USA i oktober. När siffran väl kommer väntas den bli den högsta på fem månader.

En annan av de faktorer som oroar är också risken för högre bränslepriser i det fall konflikten i Mellanöstern förvärras.

Dessutom lurar hela tiden den stora snackisen i vassen: på onsdag i nästa vecka ska centralbanken (Fed) med chefen Jerome Powell komma med beslut om styrräntan.

ANNONS