Ett sjunkande ränteläge kan vara en bidragande orsak till att utbudet minskar på andrahandsmarknaden, enligt Qasa.
Ett sjunkande ränteläge kan vara en bidragande orsak till att utbudet minskar på andrahandsmarknaden, enligt Qasa. Bild: Måns Langhjelm

Lägre utbud på andrahandsbostäder kan ge högre hyror

Den nedåtgående räntan gör att fler säljer sina bostäder i stället för att hyra ut dem. Det bäddar för ett lägre utbud på andrahandsmarknaden – och dyrare lägenheter.
– Det är klart att om fler slåss om bostäderna så utmanas hyresvärden att sätta en högre hyra, säger Isabelle Purits, kommunikationschef på Qasa.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

Utbudet av andrahandsbostäder minskar när fler väljer att sälja sina bostäder på grund av lägre räntor.

Riksbankens räntesänkning ökar köpviljan, vilket leder till ett minskat hyresutbud.

Qasa förväntar sig att hyrorna för andrahandslägenheter stiger ytterligare vid minskat utbud.

Just nu syns en vikande trend i antalet tillgängliga bostäder på andrahandsmarknaden, vilket beror på att allt fler väljer att sälja sina bostäder i stället, enligt uthyrningssajten Qasa, tidigare Blocket bostad, som är en av de största plattformarna inom andrahandsuthyrning.

– Nu ser vi ett skifte där utbudet börjar gå ner för att folk börjar lägga ut villor och lägenheter till försäljning. Samtidigt är det fortfarande en trend att många vänder sig till andrahandsmarknaden för att det är lättare att hitta en bostad där. Det är dit man vänder sig när man inte har kapital eller köpoäng, säger Isabelle Purits, kommunikationschef på Qasa.

ANNONS

I takt med att bostadsmarknaden i stort sett stannade av under nästan två år av stigande räntor och hög inflation valde många villaägare och bostadsrättsinnehavare att hyra ut och därmed ökade konkurrensen på andrahandsmarknaden till fördel för de som önskar hyra.

I våras tog det i genomsnitt ungefär två veckor för en sökande att få en lägenhet genom Qasa.

Så mycket minskade utbudet på Qasa 2024

I Göteborg hyrdes 1 630 bostäder ut med Qasa som hyresförmedlare förra året, fram till 24 september 2024 hade 1 550 bostäder förmedlats.

Enligt statistik från företaget minskade annonserna från uthyrare i hela landet med 8 procent under juli och 14 procent i augusti. Motsvarande siffror för Göteborg är 9 procent respektive 4.

Under juli och augusti i år fick Qasa in drygt 600 000 bostadsansökningar i riket i stort, vilket var tio procent fler än samma period i fjol.

Bara i Göteborg har det fram till september kommit in 251 000 ansökningar, vilket är närmare 80 procent av det totala antalet ansökningar i området för hela 2023.

Medianhyran för en bostad som förmedlades via Qasa var 10 500 kronor 2023 och 10 600 kronor 2024.

Fotnot: Det är en minoritet av annonsörerna som använder förmedlingstjänsten hos företaget. Ungefär 80 procent väljer att hyra ut utan Qasa som mellanhand.

Källa: Qasa.

Nu är räntan på väg nedåt igen. Under onsdagen meddelade Riksbanken att man sänker räntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent, och öppnade samtidigt för en dubbelsänkning senare i vår. Det innebär att räntan kan sänkas så mycket som en hel procent innan årsskiftet.

Därmed väntas även köpviljan att öka på bostadsmarknaden igen.

– När människor säljer sina bostäder så ryker ju också det hyresbeståndet från andrahandsmarknaden. Vi tror därför att utbudet kommer att fortsätta minska under hösten och det kan bli mer konkurrens om de hyresbostäder som finns, säger Isabelle Purits.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Kan bli högre hyror

Men även andrahandshyrorna har påverkats av stigande räntor och årsvis syns en uppåtgående trend på genomsnittshyrorna på de bostäder som hyrs ut via Qasa.

Hyran för en etta i andra hand i Göteborg låg i genomsnitt på 6 800 kronor 2022, jämfört med 8 000 kronor 2024. Och när utbudet minskar vid fortsatt hög efterfrågan kan det även innebära att hyrorna ökar ännu mer.

ANNONS

– Historiskt ser vi att ett lägre utbud leder till högre hyror, samtidigt så är det inte så att hyrorna rusar just nu för att utbudet minskar. Men det är klart att om fler slåss om bostäderna så utmanas hyresvärden att sätta en högre hyra, säger Isabelle Purits.

Både företag och privatpersoner kan hyra ut genom Qasa, som fungerar som en mellanhand mellan hyresgäst och uthyrare. De kan även rekommendera hyresnivåer till uthyrare som är osäkra på vad de ska ta betalt för att hyra ut sin bostad.

– Man får en rekommendation på hur övriga har lagt hyran. Det är inte säkert att det är rimligt att hyra ut min etta för 20 000 kronor bara för att jag har en boendekostnad på 20 000, så vi försöker ge en indikation, säger Isabelle Purits.

Isabelle Purits är kommunikationschef på Qasa.
Isabelle Purits är kommunikationschef på Qasa. Bild: Qasa

För att öka sina chanser att få en lägenhet tipsar Isabelle Purits den som söker att vara noga med att presentera sig för hyresvärdarna genom en tydlig profil, och att söka på pålitliga plattformar där det går att jämföra hyresnivåerna bättre i området man söker sig till.

– Speciellt studenter söker ofta i sociala medier och där är det lätt att bli lurad, samt att hyresvärden hyr ut till vilket pris de vill. På en plattform har man bättre överblick över vad andra tar betalt och har lättare att se om det är ett rimligt pris som hyresvärden efterfrågar, säger hon och lägger till:

ANNONS

– Sedan tror jag också att det är bra att vara flexibel kring område. Om man kan tänka sig att åka tio minuter längre bort är utbudet ofta större.

Vad är en skälig hyresnivå?

Den som vill upplåta sin bostadsrätt eller hyresrätt i andra hand behöver ha samtycke av bostadsrättsföreningen, hyresvärden eller alternativt ha tillstånd av hyresnämnden. Normalt får man hyra ut i högst ett år.

För hyresrätter gäller i regel att man får ta sin förstahandshyra plus max 15 procent om lägenheten dessutom är möblerad.

Bostadsrättsinnehavare och villaägare har rätt att ta ut en så kallad kostnadsbaserad hyra enligt privatuthyrningslagen.

Den kostnadsbaserade hyran får inte vara mycket högre än summan av uthyrarens kapitalkostnad och driftskostnad. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Avkastningsräntan är skälig om den ligger ett par procent över Riksbankens referensränta, som fram till 31 december 2024 är 4 procent. Den räntan är inte kopplad till uthyrarens faktiska kostnader utan en schablonkostnad för att ha kapitalet bundet i bostaden. Det spelar alltså ingen roll om bostadsrättsinnehavaren eller villaägaren har lån kopplat till bostaden.

Med driftskostnader menas till exempel avgift till bostadsrättsföreningen och kostnader för el och bredband. Om lägenheten hyrs ut möblerad, är det tillåtet ta ut ersättning för möbelslitage.

Till skillnad från kapitalkostnaden som beräknas schablonmässigt är driftskostnadsdelen kopplad till uthyrarens faktiska kostnader.

Källa: Hyresgästföreningen/Hyresnämnden.

LÄS MER:HSB: Gör det lättare att vräka borättsinnehavare

LÄS MER:Nya beskedet: Skiljeman ska avgöra hyreshöjningarna för 2025

ANNONS