Lättare att byta bank

Finansinspektionen har ställt nya krav på svenska banker, i syfte att öka konkurrensen.
Alla kunder ska nu kunna få amorteringsunderlaget digitalt.

ANNONS

Den bankkund med bostadslån som vill byta bank behöver ett dokument som kallas amorteringsunderlag. Utan dokumentet går det inte att flytta sina lån – och därmed inte byta bank.

Nu stället Finansinspektionen nya krav på svenska banker.

Alla kunder måste kunna få ut sitt amorteringsunderlag digitalt, dessutom är bankerna skyldiga att lämna ut det skyndsamt.

− Detta är en konkret åtgärd för att stärka konsumenternas ställning på bolånemarknaden. Kunder upplever att det kan vara svårt att påverka sin situation och att det kan vara besvärligt att flytta sitt bolån. En orsak bedöms vara att långivarna av olika anledningar försenar eller försvårar för kunderna att få ut amorteringsunderlaget, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

ANNONS

De nya reglerna minskar möjligheten för banker att ”missbruka kundernas beroende av sitt amorteringsunderlag”, skriver Finansinspektionen.

Reglerna började gälla den 1 september 2024.

LÄS MER:Räntekollen: Så blir din nya månadskostnad om boräntan ändras

LÄS MER:Bankernas vinster på bolånen ökar

LÄS MER:Bara veckor kvar till nästa present

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS