Lista: Här är jobben med udda förmåner

Flexibla arbetstider, friskvård och extra semesterdagar är vanliga och ofta uppskattade förmåner på många arbetsplatser. Men det finns också de som lutar åt det lite mer udda hållet – GP listar fem ovanliga arbetsförmåner.

ANNONS
|

Frysa ägg – godkänd löneförmån

Kvinnor som väljer att frysa ner sina ägg av icke-medicinska skäl har ökat lavinartat både nationellt och internationellt de senaste åren. I USA erbjuder nästan en femtedel av landets större arbetsgivare nedfrysning av äggceller som löneförmån, skriver New York Times – som själva erbjuder förmånen till sina anställda. Men även i Sverige har Skatteverket godkänt äggnedfrysning som skattefri löneförmån. ”Äggfrysning bör godtas på motsvarande sätt som andra IVF-metoder”, skrev Skatteverket i samband med beslutet 2014. Tanken är att ge kvinnor möjlighet att bevara eller förlänga sin fertila period.

Sedan en tid tillbaka erbjuder flera företag i Sverige IVF-behandlingar mot bruttolöneavdrag.

ANNONS

Betalt volontärarbete

För den som gärna vill hjälpa andra men som har svårt att hitta tiden för volontärarbete kan Microsoft vara rätt arbetsplats. Företaget ger nämligen anställda rätt till tre dagars volontärarbete per år med full betalning, rapporterar Kollega.

Vilken typ av volontärarbete det handlar om spelar ingen roll.

– Vi ser både i våra medarbetarundersökningar och på andra sätt att den här förmånen är en bidragande orsak till att man är stolt över att jobba på Microsoft, säger HR-chefen Helena Sjöberg, som själv har volontärarbetat med att vika kläder åt Röda Korset, till facktidningen.

Även läkemedelsjätten Astra Zeneca ger anställda betalt för volontärarbete. Åtta timmar om året har anställda möjlighet att jobba med att hjälpa andra – utan ersättning men med full lön.

Ledig halvdag

En ledig förmiddag för att ha tid att gå till frisören, handla eller tvätta – det har medarbetare på resebyrån Bäckman & Berg i Kalmar möjlighet till en gång i veckan, med full lön. Anställda på den lokala resebyrån jobbar 90 procent arbetstid för 100 procent av lönen, skriver Barometern.

– Jag tycker hela grejen är fantastisk. Jag hinner träna utan att stressa ihjäl mig på kvällarna, till exempel. För mig ger det en mycket större frihet, säger resesäljare Marie Zschiedrich till Barometern.

ANNONS

Filmvisning på arbetstid

På konsultbolaget Topvisible i Malmö gjorde man tradition av att samlas klockan åtta på måndagsmorgnar för att tillsammans kolla på nya avsnitt av serien Game of Thrones.

– Alla sitter här när man kommer till jobbet. Det känns mysigt på något vis, det är en skön stämning, sade vd:n Maria Eckerwall till facktidningen Kollega 2017, när den sjunde säsongen av den omåttligt populära serien precis hade börjat sändas.

Huruvida traditionen har fortsatt med någon ny serie sedan Game of Thrones slutat sändas är oklart.

Flytthjälp

I USA är flytthjälp en inte allt för ovanlig personalförmån, enligt Forbes. Flytthjälpen erbjuds ofta som förmån för att attrahera och behålla anställda – till exempel för att locka en arbetstagare till en ny stad. Många arbetsplatser hjälper också anställda att finansiera boende under tiden de letar efter en permanent bostad.

LÄS MER:Lista: Knepen som de minst motiverade anställda tagit till

LÄS MER:Reimar Westerlind, 93, jobbar fortfarande heltid

LÄS MER:Volvo och SKF prisade för rekrytering av utlandsfödda tjänstemän

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS