När det nu gått en månad sedan skrotningspremien infördes har 28 ärenden beviljats. Arkivbild.
När det nu gått en månad sedan skrotningspremien infördes har 28 ärenden beviljats. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Litet intresse för skrotpremie – 28 beviljade

Skrotningspremien lyftes fram som en av regeringens klimatsatsningar. Första månaden har endast 28 ärenden beviljats.

ANNONS

I augusti infördes en skrotningspremie på 10 000 kronor till den som skrotar sin minst 15 år gamla bil och i stället byter till elbil. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har lyft fram skrotningspremien som en av regeringens klimatsatsningar, men beräkningarna – 50 000 skrotade bilar – har kritiserats för att vara för optimistiska.

När det nu gått en månad sedan premien infördes den 20 augusti har det totalt inkommit 56 ärenden till Boverket, som hanterar bidraget. 28 ärenden har beviljats, 8 har avslagits, 1 har avskrivits och 19 ärenden är fortfarande öppna.

Ärenden med registrerade utbetalningar är 23, vilket innebär att 230 000 kronor betalats ut hittills, uppger Boverket.

ANNONS

Totalt har regeringen öronmärkt 250 miljoner kronor för skrotningspremien under 2024 och 2025. Det innebär att pengarna räcker till 25 000 premier per år.

Fakta: Skrotningspremien

Skrotningspremien är på 10 000 kronor. Endast privatpersoner kan ansöka.

Kravet för att få premien är att den äldre bilen ersätts med en köpt eller leasad elbil, som kan vara begagnad eller ny.

Den skrotade bilen bör vara klassificerad i utsläppsklass euro 4 eller i tidigare utsläppsklass, alltså med relativt smutsiga avgaser.

Bilen som skrotas får inte vara avställd, utan måste användas.

Förordningen trädde i kraft den 20 augusti 2024 och upphör att gälla vid utgången av 2025.

ANNONS