LO säger nej till las-förslaget – nu hotar regeringskris igen

LO säger nej till det senaste las-förslaget, det meddelade man under fredag eftermiddag. Det gör att frågan åter hamnar på politikernas bord, där V:s Jonas Sjöstedt upprepar att han och partiet kan fälla regeringen om det blir en ny lag.
– Dagens besked är inte jätteroligt, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

ANNONS

Beskedet innebär att LO-styrelsen lämnar en rekommendation att rösta nej till representantskapet som tar det slutliga beslutet i frågan nästa vecka. Beskedet var enhälligt, säger Susanna Gideonsson.

– Vi har verkligen, verkligen försökt, ända in i kaklet, att nå en överenskommelse, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

– Vi har slutligen gett upp för den här gången, konstaterar hon.

På frågan hur frågan nu ska gå vidare säger hon:

– Vi kommer att försöka lösa så mycket som möjligt i kollektivavtalen.

Lagförslaget till nackdel vid förhandlingarna

De andra två parterna tjänstemannaförbundet PTK och Svenskt Näringsliv ställde sig positiva till det nya avtalet, men alltså inte LO.

ANNONS

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att förhandlingarna varit konstruktiva, men håller förslaget om att lagreglera varit till nackdel. Enligt Torbjörn Johansson innehöll det slutliga förslaget som LO sade nej till regleringar som blir gällande i både lag och när det gäller avtal.

– Det var omfattande, säger han.

Frågan om las, där det alltså finns ett utredningsförslag om ny lagstiftning, har redan fått V att hota att fälla regeringen – om regeringen och samarbetspartierna L och C gör den till lag.

På frågorna om hur hon ser på att LO:s beslut kan utlösa en regeringskris och om hon varit i kontakt med statsminister Stefan Löfven svarar Susanna Gideonsson att LO:s uppgift är att förbättra för medlemmarna.

– Det får de politiska partierna hantera, säger hon om den möjliga regeringskrisen.

Det är arbetarrörelsen som har haft svårast att smälta arbetsgivarnas krav på ett uppluckrat anställningsskydd — något som bland annat ska bytas mot bättre ersättningsnivåer vid uppsägningar.

Intern kris inom LO

Parallellt har det uppstått en intern kris inom LO-familjen där de mer kritiska förbunden till förhandlingarna ifrågasatt LO-ledningens agerande.

– Det är ingen hemlighet att vi har varit väldigt tveksamma från början, säger Sekos ordförande Valle Karlsson på väg in i LO-borgen på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

ANNONS

Fackförbundet Seko anser att januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna C och L var mycket negativt och att utredningen varit "kraftigt obalanserad", till arbetsgivarnas fördel.

Denna omgången av förhandlingarna inleddes på torsdagsmorgonen sedan parterna under visst hemlighetsmakeri i onsdags meddelat att las-förhandlingarna skulle återupptas efter de kraschade samtalen för drygt två veckor sedan.

Efter fortsatta förhandlingar under natten fanns ett förslag till avtal framme på bordet. Det skulle sedan förankras hos de tre parterna LO, tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv (SN).

LÄS MER:Statsvetare: Arbetsrätten tände Löfven

Tongångarna har dock låtit negativa det senaste dygnet och på väg in till styrelsemötet sade flera fackrepresentanter att de var pessimistiska inför möjligheterna att nå en överenskommelse.

Svenskt Näringsliv beklagar beskedet

Från motparten Svenskt Näringslivs sida beklagar man att LO sade nej till slutbudet.

– Det är en djup besvikelse att LO inte kan acceptera den kompromiss som togs fram i förhandlingsrummet. Det är särskilt uppseendeväckande att LOs styrelse är enig om att inte anta kompromissen, säger vice vd Mattias Dahl i en kommentar.

– Svenskt Näringsliv har varit beredda till stora uppoffringar för att komma fram till en helhet som alla parter kan vara nöjda med. Det innebär förstås ett givande och tagande för alla parter. Ingen får allt det man vill. Vi förstår att LO nu har tackat nej till den helhetslösningen.

ANNONS

Svenskt Näringsliv menar nu att det högst sannolikt blir en ny lagstiftning i stället.

– Svenskt Näringsliv är övertygad om att det är en sämre lösning för Sverige, säger vice vd:n.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, meddelade på Twitter att partiet inte kommer att acceptera att regeringen och Löfven går vidare med ny lagstiftning: ”Vi beklagar att parterna inte har kunnat komma överens i LAS-förhandlingen. Huvudansvaret för detta ligger hos regeringen som ställde sig på arbetsgivarnas sida med hot om lagstiftning.” Och vidare: ”Vi kommer inte att tolerera att Löfven sitter kvar som statsminister om regeringen går vidare med att göra LAS-utredningens förslag till lag.”

Förslaget till las-avtal mellan LO, tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv ska godkännas av respektive parts beslutande organ.

I LO:s fall ska först LO-styrelsen, bestående av de 14 förbundens ordförande, besluta om en rekommendation till LO:s beslutande organ, representantskapet.

Enligt ett tidigare beslut måste las-förslaget få ett godkännande av minst 60 procent av representantskapets ledamöter.

Därefter ska varje förbund rösta om de ska godkänna förslaget.

Fakta: Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna, i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L, beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

Texten uppdateras.

ANNONS