Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet. Arkivbild.
Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Löneskillnader mellan könen har slutat minska

Det tidigare trendmässigt minskade gapet i löneskillnader mellan könen har stannat upp.
– Det är bekymmersamt, säger Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på fackförbundet Saco.

ANNONS

Under 2023 var löneskillnaden mellan män och kvinnor 10,0 procent, 0,1 procentenheter högre än året före, enligt statliga Medlingsinstitutets (MI) nya siffror. Sedan 2019 har skillnaderna legat ganska konstant.

"Förhoppningen om att brottet i utvecklingen mot jämställda löner skulle bli kortvarigt har kommit på skam", säger MI:s generaldirektör Irene Wennemo i ett pressmeddelande.

Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på fackförbundet Saco, säger till TT att det "är bekymmersamt" att lönegapet inte längre minskar, eftersom det är en ambition över hela arbetsmarknaden att minska lönegapet mellan könen.

En lösning för att jämna ut skillnaderna, enligt Lena Granqvist, kan vara en tredelad föräldraförsäkring, vilket Saco drivit under lång tid.

ANNONS

– Villkoren inom offentlig sektor är viktiga att främja, för det gynnar ju också kvinnorna som jobbar där. Det ökar möjligheten att göra lönekarriär.

Finns det en oro för att glappet snarare ska öka framöver?

– Det återstår att se om det här är en trend, men visst finns det en oro att skillnaderna ska öka.

Snittlönen för kvinnor 2023 var 37 800 kronor i månaden, 90,0 procent av männens löner på 42 000 kronor. Om man tar hänsyn till vissa förklarande faktorer i statistiken, som olika yrken, utbildning med mera, finns ändå en oförklarad skillnad mellan könen på 4,8 procent, enligt Medlingsinstitutet.

– I de kvinnodominerande yrkena inom välfärdssektorn är de ekonomiska ramarna viktiga. Det behövs mer pengar till välfärdssektorn, säger Lena Granqvist.

ANNONS