Meteorologen Anders Hillberg har haft samma yrke i över 30 år.
Meteorologen Anders Hillberg har haft samma yrke i över 30 år.

Meteorolog - i alla väder

ANNONS
|

När Anders Hillborg började som meteorolog 1977 skickade han och kollegorna upp väderballonger i luften manuellt.

-Då tittade man på kartor med prickar och skulle själv identifiera låg- och högtryck. Idag räknar datamaskiner ut rubbet.

31 år senare är det inte längre han som spekulerar i väderförhållanden. Istället översätter han information och säljer den vidare till energibolag vars kunder spekulerar på den nordiska elbörsen Nordpol.

Anders Hillborg gillar den kommersiella delen av meteorologyrket.

Väderförhållandena har stor betydelse för handeln på elbörsen, förklarar han. SMHI arbetar med ett garantisystem där goda prognoser belönas med bonusutbetalningar.

På bordet bredvid sitter kollegan Torbjörn Simann och arbetar med tiodagarsprognoser åt kraftbolag. Större väderförändringar såsom stormvarning, kräver god framförhållning.

ANNONS

Gardinerna är fördragna på kontoret. Utanför SMHI:s hus vid Nya Varvet lyser solen starkt. Inuti sitter en hop yrkesentusiaster. Av SCB:s statistik framgår att hela 91 procent stannar kvar i yrket. Inte heller Anders Hillberg har funderat på något annat.

-De flesta tycker nog att det är kul, intressant och trevligt och är trogna av den anledningen. Sedan finns det inte så många arbetsgivare heller.

Från början tänkte han bli väg- och vatteningenjör. Men när han fick höra skräcksiffror om 10000 utan jobb i branschen valde han en smalare bana. Hellre en av fyra arbetslösa meteorologer än en av 10000 arbetslösa vatteningenjörer, resonerade han.

Egentligen är han inte speciellt väderintresserad, eller åtminstone inget väderfreak.

-Jag bryr mig inte så mycket om att veta hur jag ska klä mig nästa dag. Rekord och sånt där intresserar mig inte så mycket heller. Men jag tycker att väder är ett intressant fenomen, det är tjusigt och fascinerar mig.

Nu har Anders, som han själv med vädertermer uttrycker det, snöat in på ett nytt spår. Men han har fortfarande koll på de mer sedvanliga prognoserna.

-Ser du hur strecken blir tätare på den tredje bilden där? säger han och pekar på de färgade väderkartorna på väggen. På natten till fredag kan vi vänta oss stark vind och regn.

ANNONS

ANNONS