Miljonären: Fyra impopulära regler som rika följer

Amerikanska Wall Street-experten och influencern Vivian Tu tjänade sin första amerikanska miljon när hon var 27 år. För CNBC skriver hon om fyra ”impopulära regler” som rika lever efter.

ANNONS
|

30-åriga Vivian Tu är en amerikansk affärskvinna och författare – som i dag främst arbetar med finansiell rådgivning genom sitt företag ”Your rich BFF” och på Tiktok. För tre år sedan tjänade hon sin första amerikanska miljon, motsvarande omkring 11 miljoner svenska kronor. I dag uppskattar Forbes hennes förmögenhet till 3,2 miljoner dollar.

I CNBC skriver den amerikanska miljonären om fyra regler som för många kan framstå som arroganta och provocerande – men som hon själv menar att rika personer i hennes närhet i USA, ofta lever efter.

1. Oroar sig inte för att imponera på andra

Första punkten på Vivian Tus lista är att människor med mycket pengar inte har något intresse av att imponera på andra personer genom att visa upp sin rikedom. Som exempel nämner hon en flashig Lamborghini, en bil hon menar att en person som är ”rik på riktigt” aldrig skulle köpa, eftersom den förlorar en tredjedel av sitt värde så fort den lämnar parkeringen för första gången.

ANNONS

En rik person skulle istället köpa en lägenhet och hyra ut den, skriver hon. ”De är glada om de får lösa in dina hyrescheckar och låta dig betala deras bolån”.

2. Konkurrerar inte med andra om småsummor

Nästa punkt på listan handlar om ”mindset” – eller inställning på svenska. Vivian Tu menar att många människor har en konstant känsla av att aldrig ha tillräckligt mycket pengar – och att de därför måste kämpa mer genom att konkurrera med andra runt omkring sig. De känner att de alltid är ett steg bort från en total katastrof och att de därför behöver spara vartenda öre, något hon kallar för ”knapphetstänk”.

Rika personer har istället ett ”överflödstänk”, enligt Vivian Tu. Eftersom de vet att nya pengar kommer, att räkningarna kan betalas, oroar de sig inte och kan istället tänka på framtiden och vad de vill göra med sina liv.

3. Tänker långsiktigt

Rika personer tänker långsiktigt, fortsätter miljonären Vivian Tu. Det gör att de har ett annat tålamod och gärna exempelvis pensionssparar i större utsträckning. De behöver inte få utdelning på sina pengar direkt, utan vet ofta att ju längre man väntar, desto mer pengar får man senare, skriver hon.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

4. Hjälper andra – för att få gentjänster

För rika människor är det viktigt att vara smart, enligt Vivian Tu. Det innebär att de också är generösa och öppna med sin kunskap – för att på så sätt få visdom tillbaka från andra människor. Det handlar också om att göra tjänster för andra personer för att sedan få en tjänst i gengäld, skriver hon.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS