Norsk radiostation fick Dawit Isaak-pris

ANNONS
|

Radiostationen drivs av exilburmeser i Norge och den sänder ocensurerade nyheter som når miljontals burmeser inom och utanför Burma.

Priset delades ut på Nefertiti i Göteborg på Dawit Isaaks 44-årsdag.

2001 förbjöd Eritreas regering alla oberoende medier undantaget de statliga. Ett 20-tal journalister fängslades. En av dem var Dawit Isaak som då var kulturskribent och redaktör på den oberoende tidningen Setit.

Journalisten Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser inledde kvällen.

Varför är det viktigt att uppmärksamma Dawit Isaak?

- Vi har gjort det ett antal år på hans födelsedag. Han är den enda svenska journalisten som sitter fängslad på grund av sitt jobb och har fängslats utan att varken ha åtalats, fått några bevis presenterade mot sig eller ens anklagats. Det enda han och de andra som sitter fängslade hade gjort var att inhämta och sprida information. Målet är att han och de andra blir frisläppta men också att se till sättet den svenska regeringen driver frågan.

ANNONS

Vad gör den svenska regeringen?

- De använder sig av tyst diplomati så de säger ju ingenting. Förra året när sex år hade gått sedan Dawit fängslades, uppmanade 35 chefredaktörer regeringen att göra något annat. Dawit Isaak är eritrean och svensk och skrev för ett medium som inte var svenskt. Man kan ju fundera på hur journalisters och regeringens engagemang hade varit om till exempel jag hade fängslats.

Vilka är de senaste uppgifterna om Dawit?

- Vi vet att han var fri i några dagar 2005 och att han då hade kontakt med sin familj i Göteborg. Sedan togs han och låstes in igen. Det är lite oklart om någon högre tjänsteman ändrade beslutet eller om det korta frisläppandet bara var en psykologisk metod för att knäcka honom. Så vitt vi vet lever han idag, det fanns en tid tvivel på den saken. Men ingen får träffa honom, varken Röda korset, den svenska ambassadören, familjen eller advokat.

ANNONS