Kvinna tar en portion snus ur snusdosa.
Kvinna tar en portion snus ur snusdosa. Bild: isabell Höjman/TT

Nu blir snusdosan tre kronor dyrare

Nu höjs priset på snus och nikotinfritt snus meddelar Swedish Match med tre kronor dosan.

ANNONS
|

Prishöjningen består till större delen av höjning av punktskatten.

– Ja, höjningen sker i morgon måndag, vilket vi berättade redan för ett halvår sedan. Det blir en generell höjning med tre kronor och det beror på skatten och på ökade energikostnader, säger Johan Wredberg, presstalesperson hos Swedish Match.

Svenskt snus numer amerikanskt

I november stod det klart att amerikanska bolaget Philip Morris köper svenska snusproducenten Swedish Match. Tobaksjätten Philip Morris tar därmed 82,6 procent av aktierna i Swedish Match.

Det var i maj i fjol som tobaksjätten Philip Morris, med 71 000 anställda och varumärken som Marlboro och Chesterfield, meddelade att man avsåg att köpa upp Swedish Match.

ANNONS

Bolaget hade vid affärens genomförande en total värdering på 176,4 miljarder kronor.

Philip Morris har inte för avsikt att flytta verksamhet från Sverige till något annat land.

Skulle finansiera kanoner och pensioner

För över 100 år sedan, 1915 grundade svenska staten AB Svenska Tobaksmonopolet för förstatligade alla svenska tobaksfabriker, med syftet att finansiera försvaret och pensionskassan.

När statens monopol på tobak avskaffades på 1960-talet ombildades bolaget till det statsägda Svenska Tobaks AB. Tidigt 70-tal överfördes bolaget till Statsföretag AB, som sedan bytte namn till Procordia som börsnoterades 1989. Nya utländska delägare kom in och 1992 förvärvade Procordia tändsticks- och tändarverksamheten Swedish Match.

LÄS MER:Snus och vapen prisades högt på börsen

LÄS MER:EU: Ingen snusändring för Sverige

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS