Ny analys: Elpriserna väntas halveras från pristoppen

Under 2022 skenade elpriset så pass mycket att elräkningen kom att bli en regeringsfråga. Två år senare har stormen mojnat och elkostnaderna för en villafamilj väntas i höst ha sjunkit till hälften från pristoppen 2022. Det visar en ny analys genomförd av Länsförsäkringar.

ANNONS
|

Energikrisen nådde sin kulmen under andra halvan av 2022 då elpriserna slog nya rekord. Sedan dess har priserna sjunkit och så lär det fortsätta, spår Länsförsäkringar i en analys.

– Det vi ser är att elpriserna på senare tid har dämpats betydligt. Kollar man även på utsikterna ser det ljusare ut på så sätt att elräkningarna ser ut att bli lägre. Både resten av det här året jämfört med motsvarande period förra året men också om man jämför 2025 med i år, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Tiotusentals kronor lägre elräkning

Sverige är uppdelat i fyra olika elområden och priset på el kan ofta skilja sig åt mellan dem. Göteborg med kranskommuner ingår i elområde 3 som tillsammans med elområde 4 (södra Sverige) drabbades hårdast av prisuppgångarna vintern 2022/23.

ANNONS

I analysen utgår Länsförsäkringar från en typisk barnfamilj i småhus med en normal elförbrukning på 20 000 kWh per år.

För ett sådant hushåll i elområde 3 väntas elräkningen under andra halvan av 2024 uppgå till 13 000 kronor – att jämföra med 27 000 under samma period för två år sedan. Även utslaget på helår spås elräkningen bli avsevärt billigare.

– Tar vi och jämför elpriserna 2025 mot 2022 kommer elpriserna att minska med drygt 20 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar som man tidigare lade på elräkningar men som man nu förslagsvis kan spara eller investera, säger Stefan Westerberg.

Han påpekar dock att analysen bygger på prognoser och att framtida priser inte är huggna i sten. Har man möjlighet att lägga undan lite pengar när elräkningarna blir billigare ska man ta chansen, menar privatekonomen.

– Det är bra att ta det säkra för det osäkra. I den mån elräkningarna blir lägre är det klokt att spara de pengarna så man tar höjd för att elräkningarna ändå kan bli högre än vad man väntat sig.

Ljusare tider för hushållen att vänta

Att de senaste åren varit tuffa ekonomiskt för många familjer på flera plan är heller ingen hemlighet.

– När elpriserna var som högst under 2022 så var det det enskilt största problemet för hushållen. Tillsammans med den allmänt höga inflationen som också har inneburit att hushållen har fått väldigt stora kostnader, säger Stefan Westerberg.

ANNONS

Kan man förvänta sig att det ljusnar lite för hushållen nu?

– Vi har lägre elräkningar och räntor att förvänta oss. Vi har en inflation som inte är ett lika stort problem längre och nominella löneökningar att vänta oss som på det stora hela ger en ökad köpkraft. Så det ser bra ut, det ser ljust ut!

Se hela elprisprognosen i tabellen nedan.

Så har Länsförsäkringar räknat

Beräkningarna för hushållens elräkningar är baserade på dagens terminspriser, alltså de priser som framtida el handlas för i dagsläget.

I de totala elkostnaderna inkluderas elskatter, nätavgifter och moms.

I analysen har kostnaderna beräknats för hushåll som har ett rörligt elavtal och bor i ett småhus med 20 000 kWh i årlig elförbrukning som matchats med normal elanvändning under året, månad för månad.

LÄS MER:Kranskommunerna där priserna kan rusa när räntan sjunker

LÄS MER:Experterna: Lugn bostadsmarknad att vänta under hösten

LÄS MER:Klassiska glassarna stiger i pris

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS