Powercell tillverkar bränsleceller.
Powercell tillverkar bränsleceller. Bild: Nicklas Elmrin

Ny börskollaps för Göteborgsbolaget Powercell

Göteborgska miljöteknikbolaget Powercell faller tvåsiffrigt efter rapport.

ANNONS
|

Småspararfavoriten bränslecellsbolaget Powercell, lyckas inte leva upp till marknadens förväntningar och redovisar ingen vinst för första kvartalet, vilket DI var först med att rapportera om.

Aktien föll med nära 20 procent på Stockholmsbörsen, och aktien värderas nu till 139 kronor.

Bolaget har haft en hög värdering som tillväxtbolag i hopp om ökad försäljning och vinster framöver.

Men Powercell lyckas inte leverera. Bolaget hade en försäljning på 30 miljoner kronor under första kvartalet, jämfört med 29,7 miljoner kronor för samma period i fjol.

Under fjärde kvartalet i fjol redovisade bolaget en tillväxt på 49 procent.

Rörelseresultatet blev minus 28,6 miljoner kronor mot minus 23,9 miljoner kronor för första kvartalet 2021.

ANNONS

– Under det första kvartalet i fjol bestod försäljningen till stor del av bränslecellstackar till Robert Bosch GmbH. I år ser vi hur fler och större kunder beställer alltmer av kompletta system och kundanpassade lösningar, vilket lett till en förbättrad affärsmix, säger Richard Berkling, vd för Powercell i en kommentar till rapporten.

Powercell har backat nära 24 procent på börsen i år.

Andra stora kollapsen för Göteborgsbolag på två dagar

Så sent som i tisdags störtdök göteborgska medicinteknikbolaget Bico med 35 procent på Stockholmsbörsen, efter att finanschefen Gusten Danielsson slutade med omedelbar verkan.

Senare samma dag, under bolagets årsstämma krävde Danielsson att Bicos styrelse inte skulle få ansvarsbefrielse, men utan resultat.

I en mejlkommentar till Dagens Industri skrev Gusten Danielsson:

”Jag tror att Bico med rätt ledarskap har en lysande framtid. Jag äger fortfarande alla mina aktier i företaget. Att jag sa upp mig som CFO på Bico den 25 april återspeglar dock min slutsats att Erik Gatenholm inte längre är rätt ledare för bolaget – även om han förblir en kontrollerande aktieägare”.

Erik Gatenholm kommenterade beskedet om att finanschefen skulle sluta för GP på tisdagen:

– Det är jättetråkigt. Vi har arbetat med Gusten i sex år nu. Vi är jättetacksamma för det arbete han har gjort. Han har varit jätteviktig och det har varit en jättekul resa tillsammans.

ANNONS

– Framförallt gjorde vi ett fantastiskt år 2021 då vi förvärvade många bolag och byggde en hel koncern. Nu är vi i en ny fas där vi ser det som nödvändigt att ta ett viktigt nästa steg för företaget. Ett naturligt steg är att börja röra oss mot lönsamhet.

LÄS MER:Toppchef får gå – aktien rasar 33 procent för Göteborgsbolag

LÄS MER:Bolag i Biskopsgården värderas till miljarder – kan förändra fordonsindustrin

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS