Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, till vänster skakar hand med den nytillträdde finansministern Tito Mboweni.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, till vänster skakar hand med den nytillträdde finansministern Tito Mboweni.

Ny finansminister i Sydafrika

Sydafrikas finansminister Nhlanhla Nene avgår från sin post. Beskedet kommer efter att han medgivit att han träffat medlemmar i den korruptionsanklagade Guptafamiljen. Nene efterträds av Tito Mboweni – en utnämning som fick den sydafrikanska randen att ta ett glädjeskutt.

ANNONS
|

Mboweni var arbetsmarknadsminister under 1990-talet när Nelson Mandela var Sydafrika president. Senare utnämndes han till centralbankschef, innan han gick till näringslivet. Han har bland annat verkat som rådgivare till den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs och varit styrelseordförande för det sydafrikanska gruvbolaget Anglogold Ashanti.

Mboweni blir Sydafrikas femte finansminister inom loppet av tre år.

Och arbetsuppgifter saknas inte för 59-åringen. Förutom att leverera en kompletteringsbudget inom en månad måste han ta uti med det faktum att landet befinner sig i recession. Dessutom fortsätter arbetet med att reda ut röran efter nästan nio års politisk misskötsel under den tidigare presidenten Jacob Zumas styre.

ANNONS

Fatta impopulära beslut

- Det är en bra tillsättning, särskilt om man vill hålla marknaden lugn, säger Mcebisi Ndletyana, statsvetare vid University of Johannesburg, till nyhetsbyrån Bloomberg.

- Det kommer att fattas impopulära beslut. Han är den sortens person som har förmågan att genomföra sådana beslut, fortsätter Ndletyana.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att han accepterade Nenes avskedsansökan i "det goda ledarskapets namn".

Guptafamiljen anklagas bland annat för att ha kunnat styra över ministertillsättningar under presidenten Jacob Zuma. Nene har medgivit att han inte uttryckt sig sanningsenligt om ett antal möten med Guptafamiljen.

Ber ursäkt

"Jag gjorde fel som träffade Guptas i deras bostad och inte i mitt kansli eller åtminstone på en offentlig plats", skriver han i ett brev där han ber om ursäkt.

"Dessa besök kastar en skugga över min förtroendeuppgift i statens tjänst. Jag ångrar dessa misstag djupt och ber om ursäkt för dem", skriver han i brevet som återges av nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Även Nhlanhla Nene har åtnjutit högt förtroende i Sydafrika. Han sparkades 2015 av Jacob Zuma, men återinsattes i februari i år av Cyril Ramaphosa.

TT

ANNONS