Långa köer utanför Alfa Bank i Moskva, en av många rapporter på att ryssar nu försöker ta ut sina besparingar i samband med den finansiella turbulensen i landet
Långa köer utanför Alfa Bank i Moskva, en av många rapporter på att ryssar nu försöker ta ut sina besparingar i samband med den finansiella turbulensen i landet Bild: Victor Berzkin

Nya ras på börsen – faller 1,5 procent

Rysslands krig i Ukraina skakar marknaderna och börser runt om Europa pekar nedåt.
Försvarsjätten Saab rusar däremot tvåsiffrigt på den fördjupade militära konflikten i Ukraina.

ANNONS
|

Fortsatt skakigt på finansmarknaderna. Stockholmsbörsen inleder handelsveckan nedåt – det breda OMXSPI-index faller 0,7 procent strax efter klockan ett på måndagseftermiddagen. Storbolagslistan dyker något djupare – ned 1,5 procent.

De röda siffrorna följer på ökad ekonomisk turbulens i Ryssland efter nya tuffa sanktioner riktade mot Putins regim i helgen.

Bland bolagen på Stockholmsbörsen finns en tydlig vinnare sedan Rysslands invasion av Ukraina – försvarsbolaget Saab.

De senaste handelsdagarna har köptrycket i försvarsjätten varit mycket högt – under torsdagen klättrade Saab:s aktie med 7,6 procent. På fredagen steg den med ytterligare 6,4 procent.

Och under måndagsförmiddagen rusar Saab tvåsiffrigt efter att bland annat Tyskland gjort en historisk omvändning med löften om 100 miljarder euro i försvarsinvestering.

ANNONS

Vid klockan 13.40 ökade Saab:s B-aktie 17,3 procent.

Pensionsmyndigheten stoppar handel med Rysslandsfonder

Finansmarknaderna bidrar också i sanktionerna mot Ryssland.

Pensionsmyndigheten köpstoppar en handfull Rysslandsfonder på premiepensionens fondtorg, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi stoppar möjligheten att köpa de fonder som allra starkast fokuserar på investeringar i Ryssland. Det här görs för att skydda pensionsspararna, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

De fonder som berörs av köpstoppen är:

• Swedbank Robur Rysslandsfond A

• Nordea Rysslandsfond

• Carnegie Rysslandsfond A

• East Capital Ryssland

Köpstoppet innebär inte att Pensionsmyndigheten förhindrar försäljning av andelar i dessa fonder.

Nätmäklaren Nordnet tar också rygg på Pensionsmyndigheten och stoppar köp av Rysslandsfonder, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten. Precis som hos fondtorget är möjligheten till att sälja andelar fortfarande öppen. Om det går, vill säga.

Rubeln kollapsar

Den ryska rubeln är i fritt fall efter västvärldens nya paket av sanktioner i helgen. Under morgonhandeln rasade den ryska valutan med över 28 procent och stod i rekordlåga 118 rubel per dollar, rapporterar Financial Times.

Pressen på den finansiella stabiliteten i landet har bland annat fått Rysslands centralbank att förbjuda mäklare att sälja aktier för utländska investerares räkning. På så sätt hoppas centralbanken skydda inhemska tillgångar, rapporterar Di.

ANNONS

Ryska centralbanken chockhöjer räntan med det dubbla

Den ryska centralbanken höjer landets styrränta kraftigt – från 9,5 procent till 20 procent, rapporterar flera nyhetsbyråer och medier, däribland Bloomberg.

Enligt centralbanken genomförs chockhöjningen då förutsättningarna för landets ekonomi kraftigt försämrats i och med västvärldens sanktionspaket i helgen. Med den höjda styrräntan vill centralbanken i Ryssland motverka riskerna kopplade till värdeminskningen i rubeln och snabbt stigande inflation.

Ett uttalande från landets centralbankschef väntas klockan 14 svensk tid.

Stigande energipriser – billigare vid pumpen

Energipriserna fortsätter att stiga under måndagsförmiddagen. Priset på naturgas rusar med 22 procent på den nederländska råvarumarknaden till nära 115 euro per megawattimme.

Priset på ett fat WTI-olja steg med 4,5 procent under morgonen och ligger nu på 95,8 dollar.

Även priset på Brent-olja stiger med nära 5 procent, till 102,3 dollar fatet.

Vid svenska bensinstationer sjunker bensinpriset med 25 öre på måndagen medan dieselpriset sjunker med 30 öre. Däremot stiger priset på etanol med 50 öre, skriver TT.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS