Nytt avtal mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet klart

Ett nytt andrahandsavtal har under måndagen tecknats mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet. Detta efter att de har tackat ja till medlarnas bud. Det betyder att det inte blir någon hamnstrejk.

ANNONS
|

Avtalet är likadant som det Hamn- och Stuveriavtal som Sveriges Hamnar redan i april undertecknade med Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet med LO-förbundet Transport reglerar anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i landet.

– Det är tredje gången som vi tecknar ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet, men den här gången har det varit annorlunda. Genom att lägga ett helt oproportionerligt strejkvarsel har Hamnarbetarförbundet agerat på ett sätt som inte är förenligt med den svenska modellen, säger Marcus Dahlsten, vd i Sveriges Hamnar och i Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

När GP pratar med Erik Helgeson, vice förbundsordförande på Hamnarbetarförbundet säger han att enligt arbetsgivarna är varje konflikt ett hot mot den svenska modellen.

ANNONS

– Arbetsgivarna har fått allt de pekar på i nästan trettio års tid och de blir aldrig mätta. Vi har dessutom inte utlöst någon konflikt så det känns lite långsökt att hålla på och prata om det, säger Erik Helgeson.

Det finns en oro hos Hamnarbetarförbundet om att den sociala fonden de blivit lovade, men som inte ingår i avtalet, inte kommer att genomföras.

– Jag känner mig nöjd, men det är en chansning. Visar det sig att arbetsgivaren har bluffat och att det inte blir någon fond med rehab för behovsanställda så är jag inte ett skit nöjd, säger han.

Under förra veckan meddelade Svenska Hamnarbetarförbunden i ett pressmeddelande att strejken som skulle ha pågått mellan den 6 och 11 juli drogs tillbaka. Anledningen till detta var att förhandlingsdelegationen ansågs sig ha fått ett tillräckligt bra bud från medlarna och förbundsstyrelsen.

Anledningen till att Hamnarbetarförbundet varslade om strejk var att Hamnarbetarförbundet krävde att en social fond inrättas. Syfte var att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada.

LÄS MER:Hamnarbetarförbundet varslar om strejk

LÄS MER:Hamnarbetarförbundet drar tillbaka varslade stridsåtgärder

ANNONS