Plantasjen, där den svenska trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansöker om rekonstruktion för butiksnätet.
Plantasjen, där den svenska trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansöker om rekonstruktion för butiksnätet. Bild: Jessica Gow

Plantagen kan gå igenom rekonstruktion

Plantagen, tillsammans med sin norska och finska systerbolag har beviljats rekonstruktion.

ANNONS
|

Plantasjen, där trädgårdskedjan Plantagen ingår, ansökte under torsdagsmorgonen om rekonstruktion för sina svenska, norska och finska bolag.

"De åtgärder som presenteras idag är nödvändiga för att omvandla Plantasjen till en finansiellt livskraftig verksamhet framöver", skriver ägaren Ratos i ett pressmeddelande.

Under eftermiddagen beviljades rekonstruktionen.

Plantagen har flera butiker i Västsverige, bland annat en butik i Askim, Mölndal, Borås och Kungsbacka.

”Ambitionen är att säkerställa ett starkt butiksnätverk som fortsätter möta kundernas behov och kan bygga vidare på sin marknadsledande position i Norden. Samtliga butiker kommer att hållas öppna tills vidare.”

Oklart hur många butiker och anställda som kan beröras

I ett mejl till GP på torsdagsmorgonen säger Fredrik Dahl, kommersiell chef på Plantagen, att man precis ansökt om företagsrekonstruktion vilket innebär att processen börjar idag.

ANNONS

”Hur många butiker eller anställda som berörs beror på utkomsten av rekonstruktionsprocessen”, skriver han i mejlet.

För ett halvår sedan meddelade svenska Plantagen att man skulle genomföra ett sparpaket under 2024 på 175 miljoner kronor, vilket meddelades i anslutning till att ägaren, bolagsgruppen Ratos, släppte sitt bokslut.

För Plantagens del innebar det fjärde kvartalet av 2023 en förlust på 188 miljoner kronor jämfört med 142 miljoner kronor samma period föregående år. Resultatförsämringen förklarades med en planerad lagerutförsäljning samt högre hyreskostnader. Dessutom hade valutaeffekter påverkat bolaget negativt.

”Trots de kostnadsåtgärder som vidtagits har det i en miljö med hög inflation som påverkat både kostnader och konsumenters köpkraft inte varit möjligt att säkerställa lönsamhet. Åtgärderna som presenteras idag är nödvändiga och ambitionen är att säkra ett starkt butiksnätverk framåt”, skriver Fredrik Dahl i ett mejl.

Den här texten har uppdaterats med uppgiften att rekonstruktionen godkänts.

LÄS MER:Förlust för Plantagen

LÄS MER:Vissen marknad för Plantagen – lanserar sparpaket

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS