Polestar lånar 1,6 miljarder dollar av aktieägare

Elbilstillverkaren Polestar lånar 1,6 miljarder dollar, motsvarande nästan 18 miljarder svenska kronor, från två större aktieägare.

ANNONS
|

Det är Volvo Cars som tillhandahåller ett lån på 800 miljoner amerikanska dollar på 18 månader, med en aktiekonverteringsoption. Volvo Cars ägarandel i bolaget uppgår i nuläget till 48,3 procent.

Likaså går Polestars andra större aktieägare, PSD Investment, in med motsvarande finansiellt stöd.

– Vi välkomnar det fortsatta stödet från våra större aktieägare i en tid då kapitalmarknaderna är volatila och oförutsägbara. Med tillräckliga medel fram till 2023 förblir vi laserfokuserade på affärsutförande, säger Polestars vd, Thomas Ingenlath i ett uttalande.

Polestar har cirka 70 000 bilar på vägen idag och har som mål att leverera 50 000 bilar till kunder under 2022.

ANNONS

Nyligen lanserades den senaste modellen, Polestar 3, på ett påkostat event i Köpenhamn. Planen är att lansera ytterligare tre bilar till 2026, något som bolaget gör ”starka framsteg” med enligt vd Thomas Ingenlath.

Polestar börsnoterades på Nasdaq i juni genom en fusion med spac-bolaget Gores Guggenheim och har därefter haft en dalande utveckling. Bolaget noterades kring 13 dollar per aktie men redan i september hade värdet halverats.

I dagsläget handlas aktien för drygt 4 dollar.

LÄS MER:Volvo Cars minskar resultatet

LÄS MER:Kinesiska Geely Auto noterar elbilsföretaget Zeekr på börsen

LÄS MER:Göteborgsbolagen i fokus – rapporterna kan visa rasen

LÄS MER:Nu presenteras nya Polestar 3

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS