Polestar visade upp nya modellen Polestar 4 i början av 2024. Försäljningen har nu skjutit fart för bolaget.
Polestar visade upp nya modellen Polestar 4 i början av 2024. Försäljningen har nu skjutit fart för bolaget. Bild: Pontus Lundahl/TT

Polestar rusar på börsen efter miljardförlust

Elbilstillverkaren Polestar rapporterar en rörelseförlust på 2,4 miljarder svenska kronor för årets andra kvartal. Märket blöder mindre än samma period i fjol samtidigt som bilförsäljningen rusar. Polestars aktie stiger kraftigt efter rapporten.

ANNONS

Elbilsmärket Polestar redovisar en rörelseförlust på 242,3 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder kronor för det andra kvartalet 2024. Det ska jämföras med 2,8 miljarder i förlust under samma period 2023.

Omsättningen föll med 17 procent till 5,9 miljarder kronor. Ifjol var den siffran 7 miljarder kronor.

Bilförsäljningen rusar kraftigt

Samtidigt ökade antalet sålda bilar med 82 procent till 13 150 stycken jämfört med första kvartalet 2024.

Beskeden togs emot positivt av investerarna på Nasdaq i New York, där Polestars aktie är noterad. Aktien har strax efter 17-tiden, svensk tid, ökat runt 12 procent i värde.

Polestar har på lång sikt haft en tuff tid på börsen. Bara i år har bolaget tappat drygt hälften av sitt börsvärde, även om kursen har klättrat uppåt de senaste månaderna.

ANNONS

Tidigare i veckan meddelade elbilsmärket att vd Thomas Ingenlath, som drivit bolaget sedan starten, lämnar. Han ersätts av Opels tidigare vd Michael Lohscheller.

Det är också, sedan tidigare, klart att Polestars designchef Maximilian Missoni, en nyckelperson i bolaget, lämnar. Han ersätts i sin tur av Philipp Römers, som bland annat har bakgrund på Audi.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS