Börslyft väntas efter oväntat stor räntesänkning i USA. Arkivbild
Börslyft väntas efter oväntat stor räntesänkning i USA. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Rejäl börsuppgång väntas efter Fed-beskedet

Det ser ut att bli en rejäl börsuppgång i Stockholm, enligt terminshandeln på IG Markets. Lyftet i terminshandeln kommer efter den oväntat stora sänkningen av styrräntan i USA i onsdags kväll.

ANNONS

Trenden uppåt syns även i terminshandeln på ledande Europabörser och det har varit kraftiga börslyft i Asien under natten.

Wall Street stängde svagt nedåt efter räntebeskedet, men i terminshandeln inför torsdagens handel pekar det tydligt uppåt igen.

Kronan stärktes kraftigt omedelbart efter räntebeskedet, upp nästan tio öre mot dollarn. Men den svenska valutan föll tillbaka kraftigt under nattens handel. Inför börsstarten i Stockholm har kronan stabiliserat sig på ungefär samma nivå som före räntebeskedet: 10,19 kronor per dollar.

Marknadsräntor i USA – som påverkar ränteläget i hela världen – rörde sig först kraftigt nedåt, men vände uppåt igen under kvällen.

ANNONS

Till den första räntesänkningen på över fyra år – på 0,50 procentenheter till 4,75-5,00 procent – fogades en ränteprognos från ledamöterna i USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Den pekar mot att ledamöterna överlag räknar med att sänka styrräntan två gånger till i år och att det blir ytterligare fyra sänkningar 2025 – det vill säga ned mot 3,25-3,50 procent i slutet av nästa år.

ANNONS