Så blir nya shoppingcentret på gamla Ikeatomten i Kållered

Ett tiotal nya butiker, snabbmatsrestauranger och en investering på 800 miljoner kronor från Ikeas fastighetsbolag. Nu har Mölndal beslutat om detaljplanen för köpcentrumet på gamla Ikeatomten i Kållered, rapporterar Mölndals-Posten.

ANNONS
|

GP skrev i maj om att Ikeas fastighetsbolag, Ingka Centers, sökte bygglov för att bygga ut handelsplatsen bredvid det nya Ikeavaruhuset i Kållered – där det gamla varuhuset legat. Det rör sig om ett tiotal butiker och ett par snabbmatsrestauranger i det nya shoppingcentrumet.

Och nu har byggnadsnämnden i Mölndal beslutat om planen – och delegerat till tjänstemännen i kommunen att fatta det formella bygglovsbeslutet, rapporterar Mölndals-Posten. I planhandlingarna följer också med flera illustrationsritningar på det nya centret, signerade Göteborgsarkitekterna Krook & Tjäder, som GP begärt ut.

Naturfärgad byggnad med grönt tak

Illustrationerna visar en relativt låg, L-formad shoppingbyggnad i naturfärger av trä, plåt och aluminium och biotop-tak vid överhänget där besökare går under. Hållbarhetstemat går igen i energiförbrukningen där Ingka Centers tidigare meddelat att shoppingcentret ska energiklassas enligt BREEAM-standarden.

ANNONS

Det hela blir knappt 20 000 kvadratmeter stora butiksytor samt 1 000 parkeringsplatser, där det även finns laddningsplatser för elbilar. Allt har enligt vad Ingka Centers meddelade i maj tänkt att kunna öppna under fjärde kvartalet 2025.

Hoppas dra folk från hela Göteborgsregionen

Till Mölndals-Posten säger kommunalrådet Stefan Gustafsson att köpcentrumet kommer att betyda mycket för området.

– Vi har väntat länge på det här, så vi välkomnar att få ett köpcentrum i Kållered som då blir mer levande igen. Både Ekenhuset i söder och näringslivet norr om Ikea har haft det lite tufft under tiden som det inte blev något nytt som tillförde handel till området, säger kommunalrådet till MP och tillägger att han hoppas Kållered ska locka besökare som annars handlar i Frölunda, Kungsbacka eller Allum.

GP har sökt Ingka Centers.

LÄS MER:Så vill Ingka bygga ut vid Ikea Kållered utanför Göteborg

LÄS MER:Företagen unga helst vill jobba på 2023

LÄS MER:Här öppnar nya Ikea i Göteborg – äntligen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS