Extra försäkring när du köper en tv eller telefon är oftast både dyrt och onödigt.
Extra försäkring när du köper en tv eller telefon är oftast både dyrt och onödigt.

Så dyr är butikens försäkring

ANNONS
|

En produktförsäkring på Elgiganten för en Iphone 6 kostar 1399 kronor, och då har du ändå en självrisk på 499 kronor. En hemförsäkring hos Länsförsäkringar går på 1700 kronor, och då är din tv, dator, surfplatta och mobiltelefon försäkrade. Plus alla andra grejer i ditt hem.

Och det troliga är att du redan har en hemförsäkring, och inte behöver tänka på ett extra skydd.

- 95 procent av den svenska befolkningen har en hemförsäkring, och den ger ett bra grundskydd för allt lösöre i hemmet, säger Joel Westerlund, jurist på Konsumentverket.

Du har även konsumentlagstiftningen i ryggen, om dina prylar skulle sluta att fungera. Lagen ger dig rätt att reklamera en vara i tre år om produkten skulle gå sönder av sig själv. Som grädde på moset har elektronikbranschen en egen överrenskommelse, vilket betyder en förlängd reklamationstid upp till ett år.

ANNONS

Men produktförsäkringarna är framförallt en god affär för elektronikbutikerna. Varje år säljs omkring 3,5 miljoner produktförsäkringar i Norden.

- Vii brukar inte råda konsumenterna att göra det ena eller andra, men det är bra att känna till vilket skydd som redan finns, säger Joel Westerlund diplomatiskt.

FAKTA: Produktförsäkring - Bra eller dåligt?

Produktförsäkring

+

Ingen, eller lägre, självrisk vid skada.

Ingen värdeminskning, du ersätts med en produkt i samma prisklass.

-

Är knuten till en enda produkt.

Gäller oftast inte stöld.

! ! Du får ut din ersättning i form av en likvärdig vara

Hemförsäkring med allrisk

+

Gäller alla i hushållet, plus allt lösöre i bostaden.

Gäller stöld och förlust

-

Högre självrisk

Gör åldersavdrag, ju äldre produkten är ju mindre blir ersättningen.

!! Du får ut din ersättning i pengar.

Om försäkringen inte gäller

Visar det sig att felet på din elektroniska pryl inte går på försäkringen, tar företagen ut en så kallad undersökningsavgift - för att de har undersökt felet. Priset varierar, oftast, beroende på vad det är för grej som gått sönder, men räkna med omkring 500 kronor.

Branschbestämmelserna ger dig som konsument ett års garanti, vilket är en utökad rätt gentemot Konsumentköplagen.

ANNONS

För ursprungliga fel har du reklamationsrätt i tre år från inköpet. Bevisbördan vid reklamation, för att felet ska ha funnits i produkten redan vid köpet, övergår till konsument efter garantitiden.

Fyra händelser – detta gäller

Hur klantig får man vara? Fyra påhittade fall och fyra försäkringar. Detta gäller:

1. Jag har en tv, en Sony 3D Smart led-tv, som kostade 6690 kronor när jag köpte den för tre år sen. Mina barn har lyckats kasta in Wii-kontrollen i rutan och bilden är helt saboterad.

Trygghetspaket/Siba: Produkten skickas till verkstad för bedömning. Om displayen inte går att byta ut får du en ny motsvarande tv, under förutsättning att du har valt att förlänga otursförsäkringen. Ingen självrisk.

Trygghetsavtal/ Elgiganten: Du får en ny tv som motsvarar din gamla. Ingen självrisk.

Sure Thing/Mediamarkt: Om händelseförloppet kan styrkas och du har varit aktsam ersätts reparation eller utbyte mot en likvärdig produkt. Ingen självrisk.

Hemförsäkring: Ersättningen baseras på dagens pris minus åldersavdrag och självrisk. Åldersavdraget är 70 procent. Ersättningen baseras på "dagens pris" 8900 kr - 70 procent åldersavdrag och självrisk 1500 kr. Din ersättning blir 1170 kr

2. Jag har en helt ny Iphone6, inköpt för en månad sen för 6390 kr. Jag har tappat den i backen, så glaset är krossat.

ANNONS

Trygghetspaket/Siba: Produkten skickas till verkstad för bedömning. Du får en ny Iphone 6 om displayen inte går att byta ut. Självrisk 190 kr.

Trygghetsavtal/Elgiganten: Om glaset inte går att bytas ut, får du en "ny" rekonditionerad Iphone 6. Självrisk 499 kr.

Sure Thing/Mediamarkt: En bedömning av händelseförloppet görs och om du varit aktsam med telefonen, ersätter försäkringen utbyte av glas med avdrag för självrisk 999 kr.

Hemförsäkring: Eftersom telefonen inte är äldre än sex månader görs inget åldersavdrag. Ersättningen blir 6390 kr minus självrisk 1500 kr = 4890 kr.

3. Jag har en ett år gammal surfplatta, en Samsung köpt för 2590 kr. Den stals ur min väska under ett kafébesök. Jag har polisanmält händelsen.

Trygghetspaket/Siba: Ingen ersättning.

Trygghetsavtal/Elgiganten: Ingen ersättning.

Sure Thing/Mediamarkt: Ingen ersättning. Försäkringen täcker inte stöld utanför hemmet.

Hemförsäkring: Eventuell nedsättning kan göras beroende på om aktsamhetskravet varit uppfyllt - vilket beror på vilken uppsikt du haft över väskan. Om kravet uppfylls lämnas ersättning utifrån dagens pris 2290 kronor – dock högst vad surfplattan kostade, minus självrisk. Din ersättning blir 1170 kr (dagens pris 2290 kr – självrisk 1500 kr)

4. Jag har en Dator, en HP Pavilion köpt för 4790 kronor för ett par år sen. Nu har jag råkat hälla en kopp kaffe över tangentbordet, och ingenting fungerar.

ANNONS

Trygghetspaket/Siba Produkten skickas till verkstad för bedömning av skadan. Om datorn inte går att reparera får du en ny motsvarande dator, under förutsättning att du valt att förlänga otursförsäkringen. Ingen självrisk.

Trygghetsavtal/Elgiganten: Förmodligen går inte datorn att reparera, och du får en ny dator som motsvarar den gamla. Ingen självrisk.

Sure Thing/Mediamarkt: Om skadan bedöms vara oförutsedd och att kunden inte varit oaktsam så ersätts normalt skadan med reparation och/eller utbyte till en likvärdig produkt. Ingen självrisk.

Hemförsäkring: Inköpsdatum är avgörande över vad som gäller i försäkringen. Om datorn inte har fyllt två år, och reparationen överstiger dagens pris, lämnas ersättning med vad datorn kostar i dag - men högst vad datorn kostade vid inköpet. Avdrag för självrisk 1500 kr. Din ersättning blir 3290 kr.

Är datorn äldre än två år, och reparationen överstiger dagsvärdet, lämnas ersättning med vad datorn kostar i dag, minus 50 procent åldersavdrag..

ANNONS