Så många fritidshus får du vid Amalfi för ett på Tjörn

Många drömmer om Amalfikusten, Toscana eller Rhodos när semestern ska planeras.
Men visste du att ett sommarhus i dessa turistparadis i snitt går på närmare hälften av vad ett fritidshus på Tjörn kostar? Inte sällan får du mer än två hus för priset av ett här i Göteborgstrakten.
– Absolut det stämmer, men att det ser ut såhär beror på många faktorer, säger Fredrik Kullman, chef för Bjurfors Utland.

ANNONS
|

Nyheten i korthet

• Ett fritidshus på Tjörn kan kosta lika mycket som två eller fler fritidshus vid populära turistmål som Amalfikusten, Toscana eller Rhodos.

• Skillnaden i bostadspriser mellan Sverige och Medelhavsländer beror på faktorer så som tillgång och efterfrågan, samt löneläget.

• Spanien är det populäraste landet för svenskar att köpa sommarställe i, medan Italien har färre svenska mäklare och därför mindre efterfrågan.

Den här sammanfattningen är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP journalister.

Läs vår AI-policy här.

Att platser som Marstrand, Göteborgs och Stockholms skärgård, eller för den delen Båstad, är omåttligt populära med bostadspriser därefter har nog inte undgått någon.

Till och med ur ett europeiskt perspektiv är dessa semesterorter dyra att köpa fritidshus vid.

Men de mer måttliga Tjörn och Orust då? Ja, för priset av ett 75 kvadratmeter stort sommarhus på Orust får du 2,6 lika stora fritidshus på exempelvis italienska Sardinien. Eller dubbelt så många som i Costa Blanco i Spanien.

Det visar mäklarbyrån Bjurfors som i en ny sammanställning jämfört de genomsnittliga fritidshuspriserna runt om de kustnära semesterorterna i Sverige med vanliga resmål nere vid Medelhavet.

ANNONS

Därför är priserna lägre i utlandet

Skillnaden mellan det genomsnittliga kvadratmeterpriset på den plats i Sverige där efterfrågan är som störst och där det är billigast nere på kontinenten skiljer det 57 000 kronor.

– Att bostadspriserna i olika länder skiljer sig åt beror på väldigt många olika faktorer, exempelvis tillgång och efterfrågan, löne- och ränteläge och så vidare, säger Fredrik Kullman, chef för Bjurfors Utland.

Landet vid Medelhavet flest svenskar köper sommarställe i

Om man pratar sommarhus i utlandet kommer man inte runt Spanien, landet med i särklass flest svenska fritidsbostadsägare utanför Sverige. Där är priserna närmare de svenska.

– Där har vi inte sett samma prissänkningar på fritidsbostäder i spåren av inflationskaoset de senaste två åren som på annat håll. Det beror väldigt mycket på den internationella efterfrågan, som till skillnad från Sverige inte är en stängd marknad, utan en marknad med 140 olika nationaliteter.

När svenskarna behövt hålla igen på grund av de rusande räntorna, då har andra landsgrupper tagit vid. På senare år är det östeuropéerna, så som ukrainare och tjecker som börjat spendera i Spanien, enligt Fredrik Kullman.

Detta håller uppe efterfrågan och därmed prisnivåerna i Spanien, förklarar han.

Var svenskarna köper fritidshus varierar över tid. Med lättare plånböcker har områden med lägre prisnivåer, så som Costa Blanco och Alicante blivit allt populärare samtidigt som efterfrågan för solkusten och Marbella minskat.

ANNONS

Mäklarens sex tips vid köp av sommarhus i Spanien

Fredrik Kullman, chef för Bjurfors Utland tipsar:

1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.

2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

Källa: Bjurfors

Därför köper vi färre sommarhus i Italien

Bakåt i tiden var intresset för Portugal stort, men när de förmånliga skattereglerna försvann har också trycket för den spanska grannen minskat snabbt, enligt Fredrik Kullman.

Snittpriserna på flera håll i Italien och i Grekland är samtidigt betydligt lägre. Inte ens franska Rivieran och Nice når upp till kvadratmeterpriset på Mallorca.

Det handlar inte om byråkrati och omständliga processer kring bostadsaffärer, enligt Fredrik Kullman.

– Jag skulle säga att processerna i Frankrike, Italien och Spanien liknar varandra väldigt mycket. Det som gör att svenskarna inte köper lika mycket i Frankrike och Italien beror förmodligen på det inte finns så många svenska mäklare där. Att ha någon som talar språket och kan hjälpa till skapar en trygghet. För visst hade det känts tryggare att föra över 1 miljon kronor till en känd mäklare än till Salvatore på hörnet?

Varför finns inte ni där och konkurrerar med Salvatore då?

– Vi får en hel del förfrågningar om just Bjurfors och Italien. Men vi är helt beroende av att det finns en etablerad köpande målgrupp som det gör i exempelvis Costa del Sol. Och var börjar man i Italien? I Rom? Eller visar man upp italienska alperna? Det finns inte riktigt de definierade områdena i Italien som i Spanien, säger Fredrik Kullman.

ANNONS

Fritidshuspriserna i Sverige har fallit på flera håll jämfört med i fjol – vad beror det på?

– Svenskarna är generellt hårdare drabbade av de senaste två årens krisande ekonomi, dels för att vi i högre uträckning har rörlig ränta jämfört med länderna i syd, dels att vi är högre belånade. På många håll i Europa finns det istället för få bostäder till salu eftersom de allra flesta sitter på långa räntebindningstider. Säljer man då och tar ett nytt lån blir räntan kraftigt högre. Det skapar inlåsningseffekter, säger Fredrik Kullman.

LÄS MER:Billigaste EU-landet att pensionera sig i

LÄS MER:Fritidshuset fyra gånger billigare i Italien än här

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS