Så mycket kostar det att hyra en etta i andra hand i Göteborg

I höst kommer tusentals nya studenter till Göteborg – och de lär inte få det lätt på bostadsmarknaden. Snitthyran för en andrahandsetta i Göteborg ligger nära 8 000 kronor.
– Är man flera nya kan man slå ihop sig och hyra en större bostad. Då kan man dela på vissa kostnader, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

ANNONS
|

Förra veckan kom det andra och slutgiltiga antagningsbeskedet till höstens högskole- och universitetsutbildningar. Glädjen i att ha blivit antagen till en eventuell drömutbildning medför dock ofta en utmaning med att hitta tak över huvudet – åtminstone om man ska flytta till Göteborg eller en annan större stad.

Siffror som jämförelsesajten Zmarta tagit fram visar att en andrahandsetta i Göteborg i snitt kostar 7 840 kronor att hyra. Då ska det tilläggas att genomsnittsstorleken är blygsamma 24,9 kvadratmeter.

Siffror från SCB visar att genomsnittshyran för en enrumslägenhet i Göteborg som hyrs i första hand i stället är 5 066 kronor.

ANNONS

Claudia Wörmann är boendeekonom på Hypoteket och menar att planering är den viktigaste faktorn i jakt på fyra väggar och ett tak.

– Mycket kan man vinna på att ha en god planering – ställa sig i kö, många kommuner och allmänna köer är för det första väldigt billiga. För det andra är det många gånger inte ens ett krav att du ska vara bosatt i kommunen för kön du står i.

Sista minuten-alternativ

Men om man nu står där, antagen till en utbildning eller med ett nyligen påskrivet jobbkontrakt, är det i många fall svårt att hitta en annan lösning än att på kort sikt hyra bostad i andra hand.

Claudia Wörmann menar att man i så fall bör vara noggrann med vem man hyr av.

– Det är den dyraste och egentligen mest osäkra boendeformen. Det finns säkert bra andrahandsvärdar men det finns också tillräckligt många andrahandsvärdar för att höja ett litet varningens finger. Jag vill samtidigt inte dra alla över samma kam, säger hon.

Är man flera som ska flytta till en ny stad kan det vara en idé att slå sig samman och hyra en större bostad gemensamt.

– Säg att man hyr en trea – utslaget på två-tre personer blir det oftast billigare. Då kan man också dela vissa kostnader så som hemförsäkring och liknande.

ANNONS

Att hyra rum som inneboende kan också vara ett alternativ men det kan också vara ganska dyrt?

– Det är bättre då om man har turen att flera i ens bekantskapskrets kommit in eller ska flytta till samma kommun – att man provar (att flytta ihop, reds anm). För det är lättare att stå ut med någon som man faktiskt känner lite än att bo hos någon som har en helt annan dygnsrytm, lyssnar på jazz dygnet runt eller kokar linser. Jag har hört alla möjliga varianter, säger Claudia Wörmann och skrattar.

Mycket handlar om att försöka vara lösningsorienterad enligt Claudia Wörmann. Att vara öppen för flera olika boendeformer kan hjälpa till i jakten på bostad, säger hon.

– Säg att man kommer in till hösten, då är stugsäsongen över och då kan det finnas möjlighet att hyra en stuga kanske. Om man har bil, körkort eller om det finns bra kommunikationer. Så det finns alternativ till att hyra lägenheter tänker jag!

Se listan över genomsnittshyror fördelat på olika studentstäder i tabellen nedan.

LÄS MER:Så har bostadspriserna utvecklats i ditt område i Göteborg under 2024

LÄS MER:Här är de dyraste bostadsaffärerna i Göteborg i juni

LÄS MER:Madeleine och Johan köpte första virala tomten – på sin egen gata

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS