På måndagen presenteras nya siffror från SCB över inflationen i Sverige.
På måndagen presenteras nya siffror från SCB över inflationen i Sverige. Bild: Janerik Henriksson/TT

Så ser inflationen ut i januari 2024 enligt SCB

Inflationen i Sverige ökar mer än experterna väntat. Detta enligt SCB:s senaste inflationssiffror.

ANNONS
|

Det är de svenska hushållens boendekostnader som allra mest påverkat inflationstakten i januari. Detta enligt Statistiska centralbyrån som i det här fallet talar om inflationsmåttet KPI, Konsumentprisindex.

Samtidigt har reor gjort att priser gått ner på kläder och flygresor i januari, och även drivmedel har blivit billigare jämfört med december – knappt 11 procent, framför allt på grund av lägre dieselpriser. Men effekten av dessa prissänkningar blev klen på grund av de rejält ökande boendekostnaderna, där sådant som dyrare elpriser och högre månadsavgifter för bostadsrätter och hyror ligger bakom.

Steg till 5,4 istället för väntade 5,0

Januari brukar vara en särskilt svår månad att förutspå, det flaggade banken SEB för, enligt DI. Skillnaden mellan experternas prognoser och det faktiska utfallet har historiskt varit ungefär dubbelt så stor som under resten av året.

ANNONS

Nu i dag väntades den svenska inflationen mätt i KPI ha stigit från 4,4 procent i december till 5 procent i januari, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Inflationen har därmed stigit än mer än vad analytikerna väntat, till 5,4 procent. Stigande räntekostnader för bolån bidrog med 2,3 procentenheter till inflationstakten, enligt SCB.

Även inflationen enligt måttet KPIF – KPI utan ränteförändringar – höjdes mer än vad analytiker trott. Från 2,3 procent ligger nu KPIF på 3,3. Analytiker hade trott på 3,1.

Kaffe och te har blivit dyrare i januari

Matpriserna steg i januari med i snitt 0,3 procent jämfört med december, enligt SCB. Kaffe, te, kakao, oljor och fetter är det som ökat allra mest.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Inflationstakten på 4,4 procent i december 2023 var en nedgång från november då den var 5,8 procent. Inflationstakten sjönk främst då för att elpriserna var betydligt lägre än i december 2022 enligt SCB.

LÄS MER:Matpriset stiger – men experter ser ljusning

LÄS MER:Inflationen faller – men mindre än väntat

LÄS MER:Så hög var inflationen i december

De olika iflationsmåtten

Det finns flera inflationsmått.

Konsumentprisindex, eller KPI är måttet som vi mäter inflation med i Sverige.

Sedan har vi måttet KPIF, vilket är den inflationsvariabel som Riksbanken använder sig av för att bestämma styrräntan.

KPIF är densamma som KPI men rensat för ränteförändringar. Det vill säga utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS