Utrikesresor blev billigare och bidrog till den fallande inflationen i augusti, enligt SCB.
Utrikesresor blev billigare och bidrog till den fallande inflationen i augusti, enligt SCB. Bild: Paul Wennerholm

Så var inflationen i augusti

Inflationen landade på 1,9 procent i augusti. Om man räknar bort räntekostnader är siffran istället 1,2 procent – alltså långt under Riksbankens mål.

ANNONS
|

Det är tredje månaden i rad som inflationstakten ligger under Riksbankens mål på 2 procent.

Inflationen enligt KPI, alltså prisändringar på varor och tjänster, låg på 1,9 procent i augusti. I juli låg prisökningstakten på 2,6 procent.

Enligt KPIF, det mått som Riksbanken använder när de beslutar om styrräntan, var inflationstakten 1,2 procent. Det är också en nedgång jämfört med juli då den låg på 1,7 procent.

Sänkta priser på utlandsresor och energi

– Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Även drivmedel, utrikes flygresor, biluthyrning och livsmedel blev billigare och bidrog till den fallande inflationen, enligt SCB.

ANNONS

Samtidigt ökade framför allt boendekostnader då både räntor, avgifter för bostadsrätter och hyror ökade – men kostnadsökningarna dämpades av lägre elpriser.

Matpriserna sjunker

För matprisernas del som helhet (med alkoholfria drycker inkluderat) blev de under augusti 0,4 procent billigare jämfört med juli, enligt SCB.

Bland annat sjönk priset på fläskkött med 8,6 procent jämfört med juli samtidigt som flera andra varor också stack ut prismässigt enligt Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

– Bland de olika varugrupperna sjönk priserna på fisk med 2,6 procent jämfört med juli, samtidigt som priserna för kaffe, te och kakao föll 1,7 procent, säger hon i ett uttalande.

SCB skriver i ett pressmeddelande att ”sensommar och lägre matpriser brukar hänga ihop” och att det blev så även i år. Priserna på mat har dock det senaste året fortfarande stigit med 1,4 procent sammantaget (jämfört med augusti 2023).

Sparekonomen: ”Cementerar kommande räntesänkningar”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, anser att inflationssiffran bäddar för flera räntesänkningar både i år och nästa år.

– Tredje månaden i rad med en inflation under målet, och nu kom den dessutom in ännu lägre än väntat. Mycket handlar om ett fall i energipriserna, och då är frågan om Riksbanken kommer att bortse från det som man så ofta gjort. Oavsett tycker jag ändå att siffran cementerar kommande räntesänkningar. De bör ske vid varje kommande räntemöte, och fortsätta även efter årsskiftet, säger hon i en skriftlig kommentar.

ANNONS

Även Felicia Andersson Schön, privatekonom på Avanza, menar att inflationsbeskedet sätter press på Riksbanken – som hon tycker har varit sena på bollen med räntesänkningar.

– Nu blir det ordentligt svettigt för Thedéen att se till så höstmörkret inte tar över mer än nödvändigt. Jag anser att det här visar tydligt att Riksbanken behöver vara mer framåtlutade och öka tempot på räntesänkningarna – nästa sänkning bör vara en dubbelsänkning, även om jag tyvärr tror vi får nöja oss med den tidigare kommunicerade enkelsänkningen, säger hon i en skriftlig kommentar.

Felicia Andersson Schön konstaterar vidare att inflationen är besegrad.

– Samhällsekonomin går på knäna med en ekonomi som inte utvecklas, hög arbetslöshet och företag som håller fast med en skör tråd. Jag förstår inte varför man är så rädd för att rädda svensk ekonomi att gå omkull.

KPI och KPIF

Det finns flera olika inflationsmått.

Konsumentprisindex, eller KPI är måttet som vi mäter inflation med i Sverige. Det visar prisutvecklingen för alla de produkter och tjänster som hushållen konsumerar.

Sedan har vi måttet KPIF, vilket är den inflationsvariabel som Riksbanken använder sig av för att bestämma styrräntan.

KPIF är densamma som KPI, men räknar bort effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån. Det vill säga utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik.

LÄS MER:Räntekollen: Så blir din nya månadskostnad om boräntan ändras

ANNONS