Ett Jas 39 Gripen C under en flyguppvisning på Eslövs flygplats. Arkivbild.
Ett Jas 39 Gripen C under en flyguppvisning på Eslövs flygplats. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Saab bekräftar – Thailand vill ha Gripen

Thailands flygvapen uppger att man har bestämt sig för att man vill köpa Saabs Gripen-plan.
– Oerhört positivt för Saab, säger bolagets presschef som bekräftar uppgifterna.

ANNONS

Flygplanen ska ersätta amerikanska F-16-plan som varit i drift sedan 1988.

Uttalandet från det thailändska flygvapnet anger inte hur många plan det handlar om eller budgeten för affären, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Den thailändska regeringens slutgiltiga beslut väntas inom kort.

– Vi kan bekräfta att det thailändska flygvapnet har gått ut och sagt att de valt Gripen. Det är naturligtvis oerhört positivt för Saab och Sverige, säger Mattias Rådström, presschef på Saab, till TT.

– Men det finns inget kontrakt ännu, det är för tidigt att säga när det kan bli klart.

Möjligt motköp

Thailand har sedan tidigare köpt tolv Gripen-plan men är nu ute efter att ersätta tolv andra plan av just modellen F-16 de närmaste åren.

ANNONS

"Vi har tagit del av information om att det thailändska flygvapnet rekommenderar Gripen. Detta är naturligtvis glädjande. Regeringen står redo att stödja Saab i upphandlingens nästa steg", skriver försvarsminister Pål Jonson till TT.

Det är okänt hur köpkraven mellan de två parterna kommer att se ut. Martin Lundmark, lektor i försvarssystem på Försvarshögskolan, säger att han förutsätter att det finns motköp i bilden.

– Men motköp behöver inte vara att man köper prylar. Det kan också vara att man har ett åtagande att överföra teknologi, lära upp och tillverka i landet. Det är någonting som då köparlandet värdesätter, säger han.

Riktar kritik

Men det är inte alla som ser positivt på en försäljning.

"Det är ansvarslöst av Sverige att beväpna ett land som så sent som förra året klassades som en diktatur och som i decennier präglats av politisk instabilitet, militärkupper och väpnad konflikt", säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds i ett pressmeddelande.

ANNONS