Saab vill bygga Gripen i Indien

Saab är nära att sälja över 200 Gripenplan till Indien. För att slå ut amerikanska konkurrenterna Lockheed Martin förslår de att förlägga fabrik och tillverkning till Indien.

ANNONS
|

Hundratals stridsplan ska säljas till Indien och just nu pågår en tävling mellan svenska Saab och den amerikanska tillverkaren Lockheed Martin. Nu erbjuder sig företagen att flytta både fabrik och tillverkning av planen till Indien.

I ett pressmeddelande skriver Saab att man skabygga världens modernaste stridsflygplansfabrik. Fabriken i Indien skulle leverera plan såväl till Indien som till den globala marknaden.

Positivt för svensk industri

Enligt Helene Lindstrand, presschef på Saab, är fabriken i Indien en del i erbjudandet till Indien.

– Såhär skullevi jobba om vi får möjlighet tillkontrakt. En sådan här affär är alltid positivt generellt sett för Saaboch därmed och så för svensk industri.

ANNONS

Om affären mellan Saab och Indien blir av kommer arbetat med såväldesign och utveckling somproduktion förläggas till Indien. Den indiska regeringen har initierat något de kallar för Make in India,somhandlar om industriell utveckling i landet.

Vill stärka egna industrin

– Den indiska regeringen har som ett av sina mål att stärka den industriella basen, både när det gäller utveckling och produktion i Indien, säger Helene Lindstrand och menar att en Gripen skulle bidra till det.

Saab har sitt säte i Linköping. Helene Lindstrandmenar att det eventuella bygget av en fabrik i Indien inte skulle påverka Sverige negativt.

– Alla affärer gör att vi växer, sen brukar vi inte tala i termer av antal jobb utan vi har jobbat så här i många år, i många länder.

ANNONS