Skattefria miljoner till Kapp-Ahls ägare

ANNONS
|

På måndag väntas Kapp-Ahls aktieägare klubba igenom en rekordutdelning när klädföretaget håller årsstämma på huvudkontoret i Mölndal.

När Kapp-Ahl misslyckades med att köpa Lindex valde bolaget i stället att höja aktieutdelningen från fjolårets 2:50 per aktie till 11 kronor per aktie. Aktieägarna får därmed dela på 825 miljoner. Bolaget delar alltså ut ett belopp som vida överstiger vinsten före skatt som uppgick till 544 miljoner, enligt senaste bokslutet.

Av utdelningen landar 248 miljoner hos huvudägarna Christian W Jansson, vd för Kapp-Ahl, och Pål Frankenius. Via det Cypernregistrerade bolaget Pegatro äger de 30 procent av aktierna i den börsnoterade klädjätten.

ANNONS

Betar av skulder

Men medan vanliga småsparare tvingas skatta för utdelningen kan Jansson och Frankenius kvittera ut sin utdelning skattefritt. I praktiken använder duon utdelningen från Kapp-Ahl till att beta av de skulder de drog på sig när de köpte aktier i bolaget.

Kring årsskiftet 2004/2005 lånade de en halv miljard tillsammans för att kunna köpa 25 procent av aktierna av dåvarande ägaren Nordic Capital. Så sent som i våras lånade de ytterligare 250 miljoner för att köpa ännu fler aktier och komma upp i nuvarande ägarandel på 30 procent.

Formellt har transaktionerna gått till så här: Ägarna tar upp lån via sina svenska ägarbolag Carl Westin Associates (Jansson) och Happy Land Holding (Frankenius). Ägarbolagen lånar i sin tur ut pengar till Cypernbaserade Pegatro.

När Pegatro får sin del av Kapp-Ahls aktieutdelning kan pengarna användas till att betala skulderna till Janssons och Frankenius svenska bolag. Förra bokslutsåret blev Pegatros andel av aktieutdelningen 48 miljoner och i år väntar alltså 248 nya miljoner.

Kommande utdelning räcker nästan för att beta av skulderna i ägarduons bolag. Resterande skulder uppgår i dag till cirka 280 miljoner, enligt Christian W Jansson.

När skulderna väl är betalda är Jansson och Frankenius goda för närmare en miljard var. Med dagens aktiekurs är Kapp-Ahl värderat till cirka sex miljarder på börsen, varav Janssons och Frankenius andel motsvarar 1,8 miljarder.

ANNONS

Förmånliga regler

I princip hade ett motsvarande upplägg gått att genomföra även med ett svenskregistrerat bolag, enligt Olov Haglund, skatterevisor på Skatteverket och specialist på utländska holdingbolag. Men reglerna i skatteparadiset Cypern är gynnsamma för bolag och deras ägare.

När det uppstår överskott i Cypernregistrerade Pegatro kan ägarduon dra full nytta av de förmånliga reglerna. Så länge vinsterna stannar i bolaget på medelhavsön är de utom räckhåll för svenska Skatteverket.

- Handel med värdepapper är skattebefriad på Cypern, konstaterar Olov Haglund.

Om ägarna väljer att sälja aktierna i Kapp-Ahl kan de göra en skattefri reavinst och låta pengarna stå kvar i det cypriotiska bolaget.

Cypern har EU:s lägsta bolagsskatt: tio procent jämfört med 28 procent i Sverige.

- Vi vill inte betala mer än nödvändigt, säger Christian W Jansson.

Han ser inga problem med att registrera ett bolag i EU-landet Cypern.

- Den dag vi tar ut pengar för konsumtion kommer vi att betala skatt på dem, säger han.

ANNONS