I dag på tisdagen den 19 mars öppnade deklarationen för allmänheten. Men på morgonen uppger Skatteverket att man har vissa tekniska problem.
I dag på tisdagen den 19 mars öppnade deklarationen för allmänheten. Men på morgonen uppger Skatteverket att man har vissa tekniska problem. Bild: Janerik Henriksson/TT

Skatteverket har tekniska problem

På tisdagen den 19 mars öppnar deklarationen via Skatteverkets hemsida. Men på morgonen rapporterades det att de hade tekniska problem på sin sajt, vilket Aftonbladet rapporterat om.

ANNONS
|

En del användare upplevde tekniska problem både via hemsidan och via mobilappen under tisdagsförmiddagen.

– Det är en batchkörning som har dragit ut på tiden. Det är någon form av uppdatering. Vi tror det kommer kunna gå igen vid 8-tiden, säger Skatteverkets presskommunikatör Christina Lindqvist till Aftonbladet.

Enligt Skatteverkets pressekreterare Maja Fröman är deklarationstjänsten inte påverkad av störningen.

”Jag vill förtydliga att det inte är e-tjänsten för deklarationen som har störningar utan en annan e-tjänst som heter Skattekonto. Deklarationstjänsten fungerar som den ska och det har gått fint att deklarera sedan öppningen klockan sju idag”, skriver Maja Fröman i ett mejl till GP.

ANNONS

När Skatteverket skickade ut deklarationsblanketterna till de som har en digital brevlåda den 8 mars uppstod även då problem på deras sajt. Då var det på grund av att sajten överbelastades för att så många personer ville se sin deklaration samtidigt.

Det här är datumen för årets deklaration

Årets deklaration öppnade klockan 07.00 på tisdagen den 19 mars och man har till den 2 maj på sig att deklarera.

Årets första skatteåterbäring betalas ut mellan den 9 och 12 april. För att kunna få sin skatteåterbäring vid den tidpunkten krävs det att deklarationen godkänts digitalt, antingen via sms, telefon, i app eller e-tjänst, senast den 3 april utan några ändringar eller tillägg.

Enligt Skatteverket är det totalt nästan 8,4 miljoner personer som ska deklarera i år.

Datum för deklarationen

3 mars: Sista dag att skaffa digital brevlåda.

4–8 mars: Då landar deklarationsblanketten i den digitala brevlådan.

3 april: Då ska den digitala deklarationen, utan ändringar och tillägg, vara inlämnad för att tidig skatteåterbäring ska vara möjlig.

9–12 april: Då kommer återbäringen om ovanstående är uppfyllt.

2 maj: Sista dag för att lämna in deklarationen.

12 juli: Kvarskatten ska vara inbetald, för att undvika extra ränta.

Källa: Skatteverket

LÄS MER:Deklarationsguide: Åtta tips du inte får glömma i år

LÄS MER:Här är deklarationsknepen du kan strunta i

LÄS MER:Därför kan årets årets återbäring bli rekordstor

LÄS MER:Varning för bedragare när deklarationen kommer

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS