Spar till barnen varje månad

ANNONS
|

De lägger även själva undan ett belopp varje månad till Saga och Vidar.

Magnus och Linda Fryckberg representerar många föräldrapar i Sverige. Medelinkomst, eget hus, två barn, hund och bil. Största delen av inkomsten går till boende och barnen, barnbidraget är inkluderar i budgeten. Linda är mammaledig och driver eget företag, Alafors brodyr och design och Magnus jobbar på SKF.

De bor i eget hus från 1935, med renoveringsbehov som tar tid och kostar en del.

Vi sitter på den nybyggda verandan med utsikt över gräsmattan, gungorna och fruktträd.

- Vi sparar själv hundra kronor var till barnen, det låter kanske inte så mycket. Många sätter av hela barnbidraget men det ska räcka till annat också, säger Magnus.

ANNONS

Saga är fyra år och hennes fonder ligger just nu på plus, ettårige Vidar ligger än så länge på minus.

- Vi är inte direkt oroliga. Det dröjer ett tag innan de behöver pengarna.

Att spara var inte självklart från början, det var mycket annat att tänka på. Däremot överöstes familjen med reklam från olika försäkringsbolag direkt efter första besöket hos mödravården.

- Sparandet kom inte på en gång. Det var när mormor och farmor vill ge pengar i present som gick vi till vår bank. Där fick vi rådet att satsa på fonder som över tid ger högre avkastning, säger Magnus.

Förutom till barnen lägger Magnus och Linda undan i en buffert på gemensamma konto varje månad och har även satsat på var sin pensionsförsäkring.

- Vårt sparande är också det vi lägger på huset, säger Linda.

Barnens fonder får sköta sig själva, Magnus och Linda följer inte upp regelbundet hur det går och har inte heller placerat om pengarna.

- Det enda är att vi får ett utdrag varje år så vi kan se hur de ligger till.

Tanken med sparandet är att barnen ska ha en buffert när de fyllt 18 år, till körkort eller boende.

ANNONS

- Vi vill att de ska använda pengarna till något viktigt men de kanske väljer att åka jorden runt, säger Linda.

Pappa: Magnus jobbar på SKF sedan 2004, med tillverkning av rullager i större dimensioner upp till två meter i diameter till bland annat vindkraftverk.

Mamma: Linda, mammaledig, driver eget bolag, Alafors brodyr och design som gör profilreklam till företag, brodyrmärker bland annat dopklänningar till privatkunder ochtill i princip alla textila varor.

Barnen: Saga, 4 år och Vidar 1 år.

Tre spartips från...

Gunilla Nyström, SEB

1. I oroliga tider med börsfall kan det kännas tryggt att välja bankkonto för sparandet till barnen. Men risken är att avkastningen blir lägre än den behövt bli. För sparande i 18-20 år bör en mix av fonder som placerar i olika tillgångsslag ge högre avkastning.

2. Spara i ditt eget namn. Det går bra nu när gåvoskatten är avskaffad. Då bestämmer du själv när barnet får pengarna och du kan använda dem för eget/famlijensbruk om det kniper.

3. Månadsspara med automatisk överföring. På det sättet blir sparandet av och du sprider risken när köper andelar i fonder i både upp och nedgång.

Ylva Yngvesson, Swedbank

1. Spara gärna till barnen om ni har råd. Men sätt inte upp för högt mål. Klara ekonomin i dagsläget i första hand. Lyckas ni inte uppfylla målet kan besvikelsen överskugga glädjen av att ge.

2. Spara inte allt i barnens namn. De är myndiga vid 18 års ålder och det är sannolikt inte då de behöver en större slant. Spara därför även i eget namn, i kapitalförsäkring eller direkt i fonder.

3. Spara allt eller en större del på aktiemarknaden för bättre avkastning än på räntemarknaden. En blandfond är också ett alternativ. Indexfonder för att få låg avgift. Bospara som komplement.

Jan Dinkelspiel, Nordnet

1) Sätt av en liten summa varje månad. Även en hundralapp kan bli en stor summa genom ränta-på-ränta effekten. Bättre att spara kontinuerligt än att försöka tajma marknaden med en större summa, eftersom det är svårt att veta när det är billigt.

2) Starta en kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare. Då bestämmer du när barnet ska få pengarna. Du betalar ingen vinstskatt utan en låg årlig skatt baserad på värdet.

3) Spara offensivt. Det innebär att du har en större andel sparande i aktier med högre risk, som kan ge högre avkastning, och en mindre andel i räntefonder.

ANNONS