Stekheta amerikanska jobbsiffror. Arkivbild.
Stekheta amerikanska jobbsiffror. Arkivbild. Bild: Jake May/AP/TT

Stark USA-siffra – "minskar oron för recession"

USA:s jobbmarknad är betydligt starkare än väntat, visar nya siffror. Beskedet minskar pressen på den amerikanska centralbanken, enligt Elisabet Kopelman, USA-analytiker på SEB.

ANNONS

Amerikansk ekonomi ser ut att mjuklanda. Inflationen faller och arbetsmarknaden verkar hålla emot.

– Sammantaget ser bilden starkare ut än vad den har gjort tidigare, säger Elisabet Kopelman.

Sysselsättningen ökade med 254 000 jobb, utanför jordbrukssektorn, i september, enligt nya siffror från arbetsmarknadsdepartementet. I augusti var jobbtillväxten 159 000.

Arbetslösheten sjönk till 4,1 procent, från 4,2 procent månaden innan. Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med 150 000 nya jobb och en arbetslöshet på 4,2 procent.

– Det är en genomgående stark rapport och det här kommer ytterligare att lugna oron för att USA är på väg in i en recession.

Siffrorna kan tolkas som att amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) inte får lika bråttom som tidigare med att sänka styrräntan.

ANNONS

– Man ska inte ta bort förväntningarna på räntesänkningar från Fed, man har en väldigt hög ränta. Men pressen på dem att gå fram med stora steg minskar, säger Elisabet Kopelman.

Även ur svensk synpunkt är de amerikanska jobbsiffrorna ett bra besked.

– Det är bra för den öppna exportberoende ekonomi som Sverige är om USA klarar sig undan en recession.

Siffrorna från USA stärker dollarn mot kronan med hela sju öre till 10,37.

På aktiemarknaderna dras en lättnadens suck över att den amerikanska ekonomin håller ångan uppe. Stockholmsbörsen stiger med en halv procent och i USA stiger kurserna i förhandeln.

ANNONS