Terminshandeln antyder börsuppgång i Stockholm. Arkivbild
Terminshandeln antyder börsuppgång i Stockholm. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Det pekar uppåt inför börsöppningen

Det pekar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning, i linje med hur det ser ut på ledande Europabörser.

ANNONS

Kraftiga kursfall präglade Tokyobörsen inför veckans räntebesked från centralbankerna i Japan och USA. På Hongkongbörsen var det dock uppåt som gällde, medan börserna i Fastlandskina hade fortsatt helgstängt.

Måndagen slutade med en blandad utveckling på Wall Street. S&P500-index steg 0,1 procent, medan Nasdaq backade 0,5 procent. I den tidiga terminshandeln inför tisdagens handel var riktningen svagt nedåt.

Dollarn satte i går punkt för en serie handelsdagar med riktningen nedåt.

Japans centralbank väntas inte röra styrräntan förrän mot slutet av året. Men när det gäller veckans räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) är siktet inställt på en sänkning, den första på fyra år. Men frågan är om det blir 0,25 procentenheter eller en så kallad dubbelsänkning på 0,50 procentenheter.

ANNONS

Under tisdagen kommer en omgång statistik som kan ha relevans för Feds räntebeslut, bland annat augustisiffror från USA:s detaljhandel och industriproduktion.

Det bjuds även på en temperaturmätare från den tyska ekonomin i form av ett färskt Zew-index.

Stockholmsbörsen stängde på en oförändrad nivå i måndags och har därmed gått upp 9 procent sedan årsskiftet.

ANNONS