Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Strejk bryter ut efter Byggnads nej

Förhandlingarna pågick in i det sista, men på måndagskvällen kom Byggnads besked om medlarnas bud: Nej! Nu går 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk. – Förslaget vi fått från medlarna är tomt på förslag. Det innehåller ingenting, säger Byggnads ordförande

ANNONS

- Förslaget vi fått från medlarna är tomt på förslag. Det innehåller ingenting, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till TT. - Vi gick in i den här avtalsrörelsen med framtidsinriktade frågor som att se till att vårt huvudentreprenörsansvar vässades till lite, att få lite ordning och reda ute på våra arbetsplatser. - Den typen av frågor har vi inte fått prata om.

Tidigare under dagen träffade både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarsidan Sveriges Byggindustrier medlarna i hopp om att lösa konflikten.

Enligt arbetsgivarna var budet "en rak förlängning" av det befintliga avtalet på exakt samma nivå som för industrin.

- Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, till TT

Han säger att 9700 anställda kommer att påverkas av strejken som inleds på tisdag och att den kommer att kosta 100–200 miljoner kronor per dag. Månsson beskriver situationen som "en maktkamp inom LO-förbunden":

- Det förbund som har de bäst betalda i Sverige, det går ut och säger nej och tar ansvaret för en storstrejk.

Stötestenen i byggnadskonflikten har framför allt varit lönesystemet. Även i lördags fick Byggnads och Sveriges Byggindustrier ett bud från medlarna som facket senare sade nej till.

Byggnads ansåg att det budet var ett "frontalangrepp på våra lönesystem och i förlängningen också ett angrepp på den svenska modellen".

ANNONS

Enligt arbetsgivarsidan innehöll budet bland annat en låglönesatsning och satsningar för förbättrad jämställdhet och arbetsmiljö.

Facket har varslat om strejk för totalt 2600 av sina medlemmar. 1650 av dem går ut i strejk klockan 6 på tisdagen.

Samtidigt har Målareförbundet lagt ett nytt varsel för att öka trycket på arbetsgivarna. Varslet innebär att ytterligare omkring 440 målare på 14 företag tas ut i strejk den 22 april, om parterna inte kommit överens innan dess.

I fredags gick omkring 260 målare ut i strejk.

Fakta: Avtalsrörelsen

Parterna i industrin tecknade i månadsskiftet ett ettårigt avtal som ger löneökningar på 2,2 procent. Handelns parter följde efter med ett avtal som ger lägst 590 kronor mer i månaden.

Flera fack i byggbranschen, däribland Byggnads, i en konstellation som kallas 6F har varslat om strejk för sina krav som i mångt och mycket handlar om ackordsystemet. 6F vill ha högre löneökningar än industrin. I fredags gick Målareförbundet ut i strejk.

Svenskt Näringsliv och LO rekommenderar de parter på arbetsmarknaden som har kvar att träffa avtal att betrakta industriavtalet som normerande.

ANNONS