Svenskt Näringsliv och LO riktar kritik mot Riksbanken: ”Ligger så ruskigt fel”

Uteblivna räntesänkningar samtidigt som inflationen sjunker kraftigt. Nu sågar flera branschorganisationer Riksbanken, rapporterar Dagens Nyheter.
– Nu ligger man så ruskigt fel helt enkelt, säger Torbjörn Hållö, chefsekonom hos LO till tidningen.

ANNONS
|

Under fredagen presenterade SCB färsk statistik som visade att inflationstakten för juni månad landade på låga 1,3 procent. Beskedet innebär att inflationen för första gången på tre år kom in under Riksbankens mål på två procent.

Samtidigt valde Riksbanken för så sent som några veckor sedan att inte sänka räntan utan lämnade den fortsatt oförändrad på 3,75 procent. Beskedet möttes av kritik från flera håll och Avanzas sparekonom, Felicia Schön, menade att det var ett ”svek mot folket” när GP var i kontakt med henne då.

Efter fredagens låga inflationssiffror tar nu kritiken mot Riksbanken ytterligare fart. Flera branschorganisationer menar att läget är alarmerande och att styrräntan behöver sänkas snabbt.

ANNONS

– Det är helt säkert att Riksbanken sänker räntan i augusti och nu kommer det komma spekulationer om att att Riksbanken behöver göra dubbelsänkning redan då för att komma ifatt. Nu ligger man så ruskigt fel helt enkelt, säger Torbjörn Hållö, chefsekonom hos LO till Dagens Nyheter.

Även Svenskt Näringsliv anser att Riksbanken borde ha agerat annorlunda.

– Vi varnade för det här tidigt under förra året, att det fanns en risk att man tog i för hårt med räntehöjningarna och att det skulle få negativa realekonomiska konsekvenser. Nu ser vi att både vi och LO fick rätt i vår kritik. Det hade varit klokare att vara mer försiktig med räntehöjningar i ett läge där inflationen framför allt var utbudsdriven och utom kontroll för Riksbanken, säger Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom hos Svenskt Näringsliv till Dagens Nyheter.

Risk för hushållen

Torbjörn Hållö pekar särskilt ut vanliga löntagare och hushållen som förlorare när räntorna förblir höga.

– Löntagarna har fått betala med för höga räntor. Bankerna har kunnat rulla över räntekostnaderna i form av ökade bolåneräntor. Men de har inte ökat räntorna på löntagarnas bankkonton. Det är det som gör att bankerna för närvarande har rekordstora räntenetton. De enda som gynnats av Riksbankens politik är ju bankerna. Alla andra – löntagare, företag, näringsliv och samhället i stort – missgynnas av denna politik, säger han till Dagens Nyheter.

ANNONS

LO:s chefsekonom poängterar även att maten fortfarande är historiskt dyr och för barnfamiljer är det kanske just matpriserna som skadat deras ekonomi mest av allt.

Exakt vilka konsekvenser fredagens inflationssiffror leder till för Riksbankens agerande framåt återstår att se menar Sven-Olof Daunfeldt på Svenskt Näringsliv. Branschorganisationen har tidigare trott på tre räntesänkningar under resten av 2024 men ser det nu som fullt möjligt att det kan bli fyra sänkningar om inflationen fortsätter att komma in lägre än Riksbankens mål på två procent.

LÄS MER:Efter inflationsfallet – då sänks räntan

LÄS MER:Kranskommunerna där priserna kan rusa när räntan sjunker

LÄS MER:Experterna: Då sänker Riksbanken räntan

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS