Innan salmonellautbrottet hade företaget djur på anläggningen som motsvarade 20 procent av alla värphöns i Sverige.
Innan salmonellautbrottet hade företaget djur på anläggningen som motsvarade 20 procent av alla värphöns i Sverige. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Sveriges största äggproducent avlivar alla sina höns

CA Cedergren, företaget som producerar flest ägg i Sverige, tvingas avliva alla sina höns, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Företaget har under det senaste året haft återkommande salmonellautbrott. Jordbruksverket ger nu upp försöken att sanera anläggningen.

ANNONS
|

CA Cedergren är Sveriges största äggproducent och hade innan salmonellautbrottet djur på anläggningen som motsvarade 20 procent av alla värphöns i Sverige.

Nu har Jordbruksverket beslutat att alla djur på anläggningen ska avlivas.

– Vi har försökt att sanera smittade stallar under pågående produktion. Det var inte framgångsrikt och nu när vi har återsmitta så behövde vi göra något annorlunda. Nu saneras anläggningen utan att det finns några djur, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket till ATL.

Äggbrist i månader

Det har varit äggbrist i Sverige sedan flera månader tillbaka, till stor del på grund av det ihållande salmonellautbrottet hos CA Cedergren.

– Något som det här, där det biter sig fast på en anläggning under så lång tid, har vi nog aldrig sett förut, sa Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket till GP i tidigare intervju.

ANNONS

Företagets ägare uttryckte tidigare under hösten att de aldrig har varit med om ett salmonellautbrott av denna omfattning.

– Vi får rengöra och sanera och så ska vi börja om på nytt igen. För komma igång igen ska vi, säger Maud Cedergren, som är delägare i CA Cedergren.

Hur lång tid kan det ta att få igång äggproduktionen igen?

– Full produktion kommer vi inte kunna ha förrän i slutet av 2024.

ANNONS