Swish-motsvarigheten Vipps lanseras i Sverige

Vipps, av många känt som den norska motsvarigheten till Swish, lanseras nu i Sverige. Något tal om att konkurrera ut Swish är det dock inte. Lanseringen handlar i stället om att kunna möjliggöra betalningar över de nordiska landsgränserna.
– Det ska vara lika enkelt att ”vippsa” mellan länderna som det är att swisha i Sverige. Det är egentligen utgångspunkten, säger Rune Garborg, vd för Vipps Mobilepay.

ANNONS
|

Sedan Swish lanserades 2012 har antalet användare närmast exploderat. Åtta miljoner svenskar använder appen där man med några knapptryck kan direktöverföra pengar mellan privatpersoner.

Tre år senare dök den norska motsvarigheten upp med namnet Vipps och i dag finns produkten även på den finska och danska marknaden. Sammanlagt uppgår användarantalet till 11,6 miljoner i de tre länderna när Vipps nu vill etablera sig även på den svenska marknaden.

– Vi ser fram emot tisdag när vi lanserar Vipps i Sverige. Det blir en stor dag för oss, säger Rune Garborg, vd på Vipps Mobilepay.

Betalningslösning mellan de nordiska länderna

Men att konkurrera ut Swish på den svenska marknaden är inte Vipps avsikt. I stället handlar det om att svenskar ska kunna ta emot och skicka pengar till och från de nordiska grannländerna. Rune Garborg säger att företaget fått många önskemål från kunder om att möjliggöra ”vippsandet” till och från Sverige.

ANNONS

– Det vi gör är egentligen bara att möjliggöra betalningar mellan de nordiska länderna. Så att det blir lika enkelt som det är inom landsgränserna.

– Det har varit enkelt att skicka pengar mellan Norge, Finland och Danmark. Men det är inget tvivel om, för att ha en nordisk tjänst som fungerar ”cross border”, så måste Sverige vara med. Det är där som det är flest interaktioner och det största landet. För oss har det varit helt avgörande att kunna möjliggöra betalningar till och från Sverige också, säger Rune Garborg.

Kan komma att expandera ytterligare

Vipps-vd:n tror att företaget kan komma att etablera sig på än fler europeiska marknader i framtiden. Här och nu är det dock Sverige, Norge, Danmark och Finland som gäller eftersom Vipps ser Norden som det mest digitaliserade området i Europa.

– Det är viktigt att vi visar att vi har de enklaste och produkterna och tjänsterna. Vi tror att det kan finnas stort intresse även utanför Norden, men i nuläget är det bara fokus på de nordiska marknaderna, säger Rune Garborg.

Hur många svenskar beräknar ni kommer att använda tjänsten?

– Det är en fråga som jag har ställt internt också (skratt). Vi är väldigt osäkra på det, men sättet vi egentligen tagit oss an detta är – vi har fått så mycket respons om att människor önskar tjänsten även i Sverige. Så ser vi vad det här kan bli.

ANNONS

Appen är tillgänglig i Appstore och Google play. Gällande avgifter är det gratis för mottagaren att ta emot pengar via Vipps-appen för pengar som sänds över landsgränserna. Däremot tas en avgift ut för avsändaren om två procent på beloppet för den som vill sända sina pengar till en Vipps-användare i något av grannländerna.

LÄS MER:Så ofta swishar föräldrar pengar till sina barn

LÄS MER:Piauger om frågan: Ska min man betala när hans dotter är med sin mamma?

LÄS MER:Fem ekonomiska beteenden som får dina vänner att hata dig

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger och Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS