Tappare åt bryggerier slår ett slag för burken

Olof Häggström är utbildad kock, civilingenjör i teknisk fysik och dessutom framgångsrik triatlet. Men i dag är han mer känd som en av fyra delägare i nystartade Can Man.

ANNONS
|

Vad är Can Man?

– Det är Sveriges enda mobilacanningstjänst, alltsåtappning avdrycker påburk, framför allt öl. Vikommer med vår tappningsmaskintill bryggeriet, sätter upp den påentill tvåtimmar och sedan är det baraatt köra i gång. Vi har även med ossde tomma burkarna och sköter alltfrån hygienrutiner till datumstämpeloch etikettering. Bryggeriet behöverinte göra mer än att tillhandahållavätskan.

Varför en mobil tjänst?

– Mikrobryggerierna drivs ofta avölälskare som är duktiga påatt brygganya, spännande öl, men inte likaintresserade av paketeringen. Meden mobil tjänst slipper de investerastora pengar i den utrustningen.Och när vi tappat färdigt, packar viihop och kör hem, såden plats vianvänder under tappningsdagarnakan bryggeriet använda till annatresten av tiden.

ANNONS

Hur länge har ni varit i gång?

– Vi bildade bolaget i slutet av2016, gjorde första jobbet i Umeåi februari 2017. Sedan utvidgade vitill Stockholm, kom till Göteborgi september 2017 och dåtog det fartpåallvar. Nu gör vi även utflyktertill Malmö härifrån. Vi har växtsnabbt, de flesta i branschen kännertill oss, även om vi inte jobbarmed dem.

Hur fick du den här idén?

– En kompis har ett bryggeri iUmeå, Bryggverket. Jag frågadehonom varför de inte tappade öletpåburk, när det finns såmånga fördelarmed det. Han sa att de gärnaville göra det, men han tyckte attutrustningen var en för stor investeringför ett litet bryggeri, runt 1,5miljoner kronor.

Är burkar så mycket bättre?

– Jag har alltid gillat öl påburk,alltid uppskattat den förpackningen.Burken är lätt att transporteraoch att bära med sig och det bliringet glaskross ute i naturen. Såjagkunde inte släppa idén, jag såg attdet fanns företag i USA som hadeportabla utrustningar, men jag saknadenågon att starta ihop med. Dåträffade jag Tor Troéng, som jagpluggade påuniversitetet med, vihade inte setts pånågra år. Han varintresserad av att starta företag, sådåkörde vi i gång.

Men ölnördar tycker väl att flaskorär coolare än burkar?

– Nja, snarare tvärtom! De sominte kan såmycket kanske tror det.De som är verkligt insatta och kunnigavet att burkar är bättre för attbevara ölets karaktär. Hantverksölenfrån mikrobryggerierna äroftast inte filtrerade eller pastöriserade,vilket gör dem känsliga föroxidation. Dåska man ha en förpackningsom håller ute allt syreoch solljus. Och det gör inte enflaska lika bra som en burk, ävenom den är brun eller grön.

ANNONS

– Burken är dessutom mer miljövänlig,eftersom vi har ett såvälfungerande retursystem för aluminiumburkarsom gör att en väldigtstor andel av burkarna faktiskt återvinns.Och burken är mer ekonomisk,inte minst när det gäller transportkostnader.Du får plats med 50procent mer burkar påen lastpall,jämfört med flaskor. För att intetala om vikten; en burk väger tolvgram, en flaska kanske 100 gram.Det finns nog de som tänker pådegamla pilsnerburkarna som var iplåt och smakade plåt. Men det harhänt rätt mycket sedan dess!

Hur mycket hinner ni tappa påen dag?

– Mellan 1 500 och 3 000 liter,beroende påutrustning och omallt går bra. Vi har tre olika utrustningar,den minsta gör 900 burkari timmen. Men vi har precis köpten fjärde maskin och den ska klara2 500 burkar i timmen.

ANNONS