Telia varslar 3000 anställda, varav 1400 i Sverige. Bakgrunden är att teleoperatören ska genomföra ett sparprogram med fokus på att effektivisera organisationen.
Telia varslar 3000 anställda, varav 1400 i Sverige. Bakgrunden är att teleoperatören ska genomföra ett sparprogram med fokus på att effektivisera organisationen. Bild: Jessica Gow/TT

Telia varslar 3 000

Telia vill minska antalet anställda med 3000, varav 1400 i Sverige. Bakom förändringen ligger ett sparprogram där teleoperatören vill spara 2,6 miljarder årligen.
– Det skulle förvåna mig om inte Göteborg blir berört, säger Martin Sääf, ordförande för Akademikerna på Telia.

ANNONS
|

Telia avser att minska sin personalstyrka med 3 000 tjänster under 2024, skriver bolaget i ett pressmeddelande under onsdagsmorgonen. Bakgrunden är ett besparingspaket.

Företagets vd, Patrik Hofbauer säger i en kommentar: "Det här är ett tufft beslut, men ett som är nödvändigt för att säkerställa Telias långsiktiga framgångar.”

Telias vd Patrik Hofbauer. Arkivbild.
Telias vd Patrik Hofbauer. Arkivbild. Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

1400 positioner i Sverige ska försvinna

Telia hade i samtliga verksamhetsländer 19 370 anställda och konsulter den sista december 2023. Med det nya sparpaketet avser bolaget att minska personalstyrkan med 3 000 tjänster fram till den 31 december 2024. I Sverige uppgick antalet anställda och konsulter till 8500 vid årsskiftet – det antalet ska nu minska med 1400 fram till nyår.

ANNONS

Telias presschef, Roija Rafii, har i nuläget inga uppgifter om hur många som berörs i Göteborg. För Sverige som helhet har dock en del av neddragningarna redan genomförts då företaget varit restriktiva med att fylla vakanser och förlänga tidsbegränsade avtal.

– Hittills 2024 har vi 450 positioner som redan har tagits bort, säger hon.

– Tittar man då på hur det kommer bli för de 1 100 positionerna så kommer det bli en fråga för den fackliga processen. Exakt hur det kommer att bli är något vi får återkomma till under hösten. Vårt mål är att den nya organisationen ska vara klar i början på december och att medarbetarna ska få information i november, säger Roija Rafii.

Teleoperatören motiverar omorganisationen och besparingarna med att man vill öka effektiviteten ytterligare och bli snabbare i sitt beslutsfattande. Enligt Telia berörs alla enheter inom bolaget av personalneddragningarna men omorganisationen syftar till att flytta en del av kompetensen från koncern- och gemensamma enheter till landsenheter.

Fackliga förhandlingar ska inledas

Unionen har cirka 3 000 medlemmar på Telia, det skriver fackförbundet i ett mejl till Göteborgs-Posten. Enligt information till dem från företaget ska 1100 av de varslade vara anställda och övriga är konsulter.

För Unionen kommer cirka 300–400 medlemmar att beröras enligt dem själva.

ANNONS

– Det är såklart tråkigt att få ett sådant här besked, samtidigt är vi införstådda med att Telia måste dra ned kostnaderna för verksamheten, säger Tomas Andersson, ordförande för Unionen-klubben på Telia, via mejl.

Tomas Andersson, ordförande i Unionen-klubben på Telia.
Tomas Andersson, ordförande i Unionen-klubben på Telia. Bild: Unionen

– Nu kommer vi att inleda förhandlingar med arbetsgivaren där vi se till att göra det här så bra som möjligt både för de som får gå och för de som blir kvar.

Har med förra ledningen att göra

Akademikerna har ungefär 1 000 medlemmar på Telia och deras koncernfackliga ordförande på företaget heter Martin Sääf. Han har precis kommit ut från ett informationsmöte med Telias vd när GP talar med honom på tisdagen.

– Vi från facken har blivit kallade till förhandlingar, så vilka som kommer att beröras kommer vi att få se längre fram när de redovisar del för del av organisationen, säger Sääf.

Martin Sääf
Martin Sääf Bild: Privat

Att nästan hälften av alla som ska varslas är i Sverige beror enligt Sääf till stor del på Telias förra ledning.

– De skapade ett stort huvudkontor med stora centrala funktioner och nu kommer de olika länder Telia finns i att bli mycket mer självständiga. Många på huvudkontoret är anställda i Sverige. Alla länder blir påverkade men det kommer ju märkas väldigt mycket i Sverige med 1 400.

ANNONS

”Ingen är förvånad”

Telia har ju tidigare aviserat att man ska göra neddragningar. Hur tas det här beskedet emot bland de anställda?

– Vi har hållit på med det här nu i åtta-tio år, så att det blir neddragningar är alla otroligt vana vid. Ingen är förvånad över att det sker nu i höst, men det här är den största jag har upplevt så länge jag har varit anställd. Och jag har varit anställd länge, säger Martin Sääf.

– Vd sa i inledningen på mötet att det här är det tyngsta han har behövt göra, men att han är säker på att det måste utföras. Jag tror att han på sätt och vis har rätt, för vi har väldigt, väldigt mycket duktiga människor men också en hel del dubbelarbete med det här stora huvudkontoret. Vi kan göra det enklare i organisationen.

Hur och om Telia i Göteborg påverkas vet Sääf i nuläget inte.

– Men det skulle förvåna mig om inte Göteborg blir berört. 1 400 i Sverige måste påverka alla ställen där vi bedriver verksamhet här.

LÄS MER:Knepet som funkar – när banken vägrar förhandla

LÄS MER:Så många taxiresor får du – till priset av en ny bil

LÄS MER:Volvo lanserar ellastbil med jätteräckvidd

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS