Tesla har överklagat Solna tingsrätts beslut om att Postnord inte behöver dela ut post till Tesla innan dom faller. Arkivbild.
Tesla har överklagat Solna tingsrätts beslut om att Postnord inte behöver dela ut post till Tesla innan dom faller. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tesla överklagar Postnord-domen

Tesla överklagar tingsrättsbeslutet om att Postnord inte behöver dela ut post till bilföretaget i väntan på att det kommer en dom i frågan, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS

Elbilstillverkaren har stämt Postnord för att bolaget inte levererat bilföretagets registreringsskyltar med hänvisning till att brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar med anledning av biljättens konflikt med IF Metall.

Domstolens beslut, som kom tidigare i december, motiverades av att det krävs "mycket speciella förhållanden" för att ge Tesla skyltarna under tiden som processen pågår.

Chefsrådman Patrik Alm vid Solna tingsrätt uppgav i samband med domstolens beslut att det handlar om den grundlagsskyddade rätten till stridsåtgärder och vilken betydelse den har när det handlar om tvist mellan två företag, varav den ena är skyldig att dela ut post.

ANNONS

Sedan slutet av oktober pågår en utdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

Fakta: Strejken på Tesla

27 oktober: IF Metall börjar strejka eftersom Tesla inte vill teckna kollektivavtal. Strejken gällde först enbart verkstadsarbetare på Teslas servicecenter.

3 november: Strejken utvidgas till andra bilverkstäder som servar Teslabilar.

Under november går andra fackförbund in med sympatiåtgärder. Till exempel blockerar Transport och Hamnarbetarförbundet lastning av Tesla-bilar i svenska hamnar. Seko och ST blockerar post och paket, bland annat med registreringsskyltar till Tesla.

27 november: Tesla stämmer Postnord och Transportstyrelsen för att man hindras från att få sina registreringsskyltar. Samma dag tar tingsrätten ett interimistiskt beslut om att Transportstyrelsen måste låta Tesla hämta ut registreringsskyltar.

4 december: Transportstyrelsen överklagar till hovrätten.

5 december: Hovrätten beviljar prövningstillstånd. Transportstyrelsen får hålla inne registreringsskyltarna i väntan på dom.

5 december: Konflikten sprids utomlands. Danska 3F Transport varslar om sympatiåtgärder. Även i Norge varslar fackförbund om sympatiåtgärder. Hamnarbetare i Finland planerar en blockad av transporten av Teslas bilar från den 20 december.

7 december: Tingsrätten meddelar att Postnord inte behöver leverera registreringsskyltar i väntan på slutlig dom.

Källa: TT

ANNONS