Tidiga beslut ökar chans att jobba längre

ANNONS
|

Den bilden ger forskare i arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, som studerat ett 40-tal personer i Västra Götaland. Alla var mellan 69 och 75 år när intervjuerna gjordes. Alla hade också börjat ta ut pension vid 65, men jobbade vidare i olika former.

Gruppen är inget genomsnitt inom sin generation, men anses vara rimligt representativ för det fåtal som jobbar i den aktuella åldern.

- Detta är en extrem grupp, en sorts elit, säger psykologen Kerstin Wentz.

ANNONS

Gjorde aktiva val

Forskarna blev förvånade över att hela gruppen gjort aktiva, personliga karriärsval många år tidigare.

- De har skapat sin egen arbetssituation sedan de var i 50-årsåldern ungefär, och format den efter sina egna behov. Att arbeta blir för dem att komma till sin rätt, med talanger och kreativa idéer, beskriver Wentz.

Att jobba i hög ålder var inte syftet, men blev en positiv följdverkan. I den mån man planerade var det på ganska kort sikt. När pensionsåldern kom var omgivningen ofta oförstående till viljan att fortsätta arbeta.

Återhämtning

I takt med att vår medellivslängd ökat, har politiker och ekonomer allt oftare framhållit att vi också måste jobba till en högre ålder. Men för att individen ska klara det krävs god arbetsmiljö, och inte för mycket stress.

- Äldre jobbar närmare sin maxkapacitet och behöver mera tid för återhämtning. Då passar det bra att jobba deltid, säger Kerstin Wentz.

ANNONS

Hon tycker att alla borde få hjälp med rådgivning inför det fortsatta yrkeslivet när man är runt 45 år, för att öka chansen att man orkar arbeta långt upp i åren.

TT

ANNONS