Philip Morris bekräftar köpet av svenska Swedish Match.
Philip Morris bekräftar köpet av svenska Swedish Match. Bild: Johan Nilsson/TT

Tobaksjätten bekräftar budet på Swedish Match

Internationella tobaksgiganten Philip Morris bekräftar uppköpet av svenska snustillverkaren Swedish Match. Närmare 83 procent av aktieägarna i snusbolaget har tackat ja till jättens erbjudande.

ANNONS
|

Philip Morris bekräftar köpet av Swedish Match, det uppger den internationella tobaksjätten i ett pressmeddelande under måndagsmorgonen.

Enligt tobaksjätten kommer Philip Morris äga 82,59 procent av aktierna i den svenska snustillverkaren.

– Vi är glada att 82,59 % av aktieägarna i Swedish Match, däribland – såvitt vi kan bedöma – de tio största aktieägarna, har accepterat vårt slutliga erbjudande om 116 kronor per aktie. Genom att uppnå en betydande kontrollpost bör vi kunna dra nytta av den strategiska potentialen i transaktionen, däribland förväntade intäktssynergier, säger Jacek Olczak, vd för Philip Morris i pressmeddelandet.

Philip Morris väljer nu dessutom att förlänga acceptfristen i uppköpserbjudandet till den 25 november för resterande Swedish Match-ägare.

ANNONS

– Vi förlänger idag acceptfristen till den 25 november för att ge återstående aktieägare – däribland indexfonder – ytterligare tid att acceptera erbjudandet, samtidigt som vi frånfaller villkoret om en acceptnivå på 90 % för att ge säkerhet till de aktieägare som redan har accepterat erbjudandet. Vårt mål är att avnotera Swedish Match aktier när vi har uppnått ett ägande om mer än 90 %, och vi uppmuntrar därför återstående mindre aktieägare och andra institutionella aktieägare att acceptera erbjudandet under den förlängda acceptfristen.

För de aktieägare i snusbolaget som ser över erbjudandet under den förlängda acceptperioden gäller ett något lägre pris per aktie.

Istället för 116 kronor kommer dessa kvarvarande aktier köpas till 115,07 kronor styck. Detta sedan Swedish Match under uppköpsprocessen beslutat om en utdelning av 0,93 kronor per aktie.

Bekräftelsen av uppköpet är nu slutgiltigt för de många Swedish Match-ägare som redan sålt sina aktier, meddelar tobaksjätten.

”Eftersom erbjudandet nu är ovillkorat har de aktieägare som har accepterat erbjudandet, eller som kommer att acceptera erbjudandet, inte någon rätt att återkalla sina accepter", skriver Philip Morris i pressmeddelandet.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS