Tre märkliga hus till salu just nu

En tågstation precis utanför tröskeln, altare vid köksbordet eller lås och bom på hotelldörren. Det kan några av fastigheterna på marknaden i sommar erbjuda.
Här är tre fängslande, gudomliga eller helt spårade hus som är till salu.

ANNONS
|

Tågstationen i Enafors

I Enafors i Åre kommun säljs just nu ortens stationshus – som bostad. I huset finns en väntsal för tågpassagerare som vill med tågen som stannar precis utanför dörren.

Som ägare är man förpliktigad att hyra ut väntsalen, som just nu används av Jernhusen AB. Enligt mäklaren Anne Grabler vid Mäklarhuset Åre anländer två tåg till stationen på förmiddagen, och ytterligare två på kvällen.

– Det är lite av en knutpunkt för de som önskar kliva av för att sedan ta sig till Storulvån till exempel, eller om man vill vandra i södra Årefjällen så är det ett perfekt stopp att stanna på. säger mäklaren Anne Grabler som säljer huset.

ANNONS

Huset har två bostadsdelar, och de nuvarande ägarna har hyrt ut både dem och godsmagasinet på tomten för extra intäkter. Flera av de som har kommit på visning är däremot intresserade av att bo i huset på heltid, berättar Anne Grabler.

– Det är lite speciellt, det är inte alla som vill bo på rälsen. Jag har haft lite folk som är intresserade, men vi har inte kommit längre än så, säger hon.

Huset är 207 kvadratmeter stort och är uppdelad i två lägenheter. Huset byggdes 1881, och är en av de bäst bevarade tågstationerna i Jämtland, enligt Anne Grabler. Det är k-märkt, och har utropspriset 3,2 miljoner kronor.

Missionshuset i Sävsjö

I Söndra på den småländska landsbygden säljs missionshuset Betelkapellet. Här kan man äta frukost framför altaret i kyrksalen eller läsa tidningen i en av kyrkbänkarna som fortfarande står längst med väggarna.

– Det är sånt som fanns här när de köpte det, och det är jättehärligt att det finns kvar, säger Emelie Sjöstrand, ansvarig mäklare vid Fastighetsbyrån Sävsjö.

Missionshuset byggdes 1916 som ett baptistkapell. I dag är det ombyggt till ett fritidshus, med ett vardagsrum i den stora kyrksalen och ett sovrum på andra våningen.

– Det har stått tomt i många år innan de nuvarande ägare tog över, som sedan har haft det som fritidshus, säger Emelie Sjöstrand.

ANNONS

Huset har originalfönster i munblåst glas och en fungerande gjutjärnskamin. Det finns varken kök eller badrum i huset, men det finns en utgrävd brunn på tomten. Utropspriset för huset är 650 000 kronor.

Fängelset i Karlskrona

Kronohäktet i Karlskrona är till salu sedan två år tillbaka. Fängelset byggdes 1910 och renoverades år 2018 om till ett vandrarhem med 70 sovplatser och totalt 32 celler. På nedervåningen finns en restaurang.

– Det är en udda fastighet och vi har gjort vad vi kan för att behålla de gamla delarna. Flera av de gamla celldörrarna är till exempel kvar, säger fastighetsägaren Thomas Olsson.

Kronohäktet var ett cellfängelse efter den så kallade Philadelphiamodellen. Det innebär att fångarna skulle vara helt isolerade i sina celler. På Kronohäktet satt däremot inga grovt kriminella, enligt Thomas Olsson. Istället var det oftast vapenvägrande militärer eller civila som väntade på rättegång.

Enligt Thomas Olsson finns det inte mycket fängelsekänsla kvar i huset, i alla fall inte utanför cellrummen. Under renoveringen har fängelset inretts ljust och modernt.

– Men barnen är väl lite nervösa ibland. Restaurangen på bottenvåningen ligger i det gamla pannrummet, där det är lite mörkare och lägre i tak och där kan de tycka det är lite jobbigt, skrattar Thomas Olsson.

ANNONS

Den som köper fängelset kan göra det med arrendeavtal på vandrarhem och restaurang, eller ta över verksamheterna som finns i huset och driva dem på egen hand. Tomten är 488 kvadratmeter stor och utropspriset är 24,9 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

LÄS MER:Sjöbodar till salu – för nästan två miljoner

LÄS MER:Joline, 25, kunde köpa sin första lägenhet – efter prisfallet

LÄS MER:Här är tio av de lyxigaste sommarhusen som säljs just nu

ANNONS