Bland annat återkallas vissa årsmodeller av V90.
Bland annat återkallas vissa årsmodeller av V90. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tusentals Volvobilar har för höga utsläpp

Flera Volvobilar har för höga utsläpp av kväveoxider och strider mot lagkraven, rapporterar Vi Bilägare. Nu tvingas Volvo uppdatera mjukvaran på flera modeller för att åtgärda problemet.

ANNONS
|

Problemen gäller totalt fem stycken Volvomodeller. Dessa bilar har för höga utsläpp av kväveoxider och behöver därmed uppdateras med en ny mjukvara för att klara lagkraven. Detta upptäcktes under en kontroll av den nederländska myndigheten RDW.

Kväveoxider är giftiga och kan skada lungorna och slemhinnorna vid inandning.

I Sverige kan det röra sig om upp emot 4 000 bilar som behöver uppdateras, enligt Vi Bilägare.

Bilarna som omfattas är Volvo S90, V90 och V90 Cross Country tillverkade mellan 30 april 2018 och 23 augusti 2020, samt suvarna XC60 och XC90 tillverkade mellan 13 november 2017 och 12 maj 2019.

ANNONS

Magnus Holst, presschef Volvo Cars Sverige, bekräftar att uppdateringar ska göras, men förtydligar att det inte handlar om en återkallelse av bilar, vilket uppgifterna i Vi Bilägare först angav.

– Det handlar inte om en återkallelse utan om en serviceåtgärd. Det kommer att ske när bilen ändå är på verkstad, säger han.

– Ingen behöver vara orolig över att bilen behöver åka in extra.

Initialt rapporterade GP att bilar kunde återkallas, men så är alltså inte fallet.

LÄS MER:Volvo miljardsatsar på ny fabrik – i Mexiko

LÄS MER:Därför byter Polestar plötsligt vd

LÄS MER:Så har det gått för Göteborgsbolagen efter börskraschen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS